Hart van Losser

10 mei 2019

Hart van Losser 10 mei 2019


Indrukwekkende dodenherdenking

LOSSER - Vrijdag 4 mei rond de klok van 18.30 uur verzamelden zich de door het Oranje Comité Losser uitgenodigde gasten in ’t Lossers hoes. De opkomst was groot. Het college werd vertegenwoordigd door burgemeester Kroon, wethouder Prins en gemeentesecretaris Van Dam. Verder waren de Duitse burgemeesters Herr Overberg (Emsburen), Herr Volker Pannen (Bad Bentheim) en Herr Bajorath (vervanger Bürgermeister Rainer Doetkotte) bij de herdenking aanwezig. Verder woonden de paters van Kloster Bardel met hun Duitse gasten en de Duitse vertegenwoordigers van de oase de herdenking bij. Ron de Leeuw trad op als ceremoniemeester.

Na de ontvangst in ’t Lossers Hoes ging het gezelschap te voet naar de Heilige Maria Geboortekerk. Hier begon om 19.00 uur onder leiding van de voorgangers pastor Carla Berbée en ds. Hennie Marsman de Oecumenische Herdenking. Tijdens de herdenking werd het gedicht “Eén keer vaker” voorgelezen. Dit gedicht van de 17-jarige Maureen de Witte was het winnende gedicht 2019 van de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei”. De muzikale omlijsting was in handen van het dameskoor Katholieke geloofsgemeenschap Losser. De organist was Gerard Hoveling.

Stille tocht
Na de Oecumenische Herdenking begaf het gezelschap zich naar het kerkhof achter de kerk. Hier vond de start van de stille tocht plaats. Men bezocht de graven van de geallieerde piloot uit New Zeeland, het graf Pastoor Schaaf en die van de gebroeders Dijkhuis. Ook stond men stil bij het graf van de in de oorlog omgekomen gezinsleden toen een vliegtuig hun woning doorboorde. Vanuit hier liep men langs het Joods Monument. Burgemeester Kroon en wethouder Prins legden samen een bloemstuk. Daarna werd door het oranje Comité een bloemstuk gelegd. De tocht werd vervolgd naar het Martinusplein en onderweg sloten zich steeds meer mensen aan bij de stoet.

Martiniplein
Klokslag 20.00 uur werd er twee minuten stilte gehouden. Vervolgens werd The Last Post gespeeld, wat bij menigeen voor kippenvel zorgde. Burgemeester Cia Kroon kreeg het woord en verwelkomde iedereen. Ze memoreerde aan de gevallenen. Aan de geallieerden die hun leven gaven voor onze vrijheid. Aan de ellende die de oorlog met zich mee bracht. De gemeente Losser grenst over een lengte van 25 kilometer aan Duitsland. En die grens ging dicht. Familie en buurtgenoten werden van elkaar gescheiden. Zij besloot haar toespraak met: "Laat de moed van de mensen die wij herdenken, die voor ons leven hebben gestreden onze inspiratie zijn. Zodat zij voortleven in ons hart.”

In Losser is niets gebeurd
Robert Konter van de Stichting Veteranen Losser (Losser heeft ongeveer 150 veteranen, waarvan velen bij de herdenking aanwezig waren) sprak de menigte toe. Hij begon zijn toespraak met een door de Historisch Kring Losser uitgegeven boek in 1995, “In Losser is niets gebeurd”, omhoog te houden. Deze titel doet inderdaad vermoeden dat er in de oorlog in Losser niets is gebeurd. De waarheid is echter anders. De vrijheid in Losser is ook hard bevochten door de geallieerden. Wel vrijheid voor Nederland, maar helaas geen vrijheid uitgespreid over de hele wereld. Nog elke dag vecht men op allerlei manieren om vrijheid. Vrijheid van geloof, vrijheid van politieke overtuiging, vrijheid van seksuele geaardheid, vrijheid om als mens te kunnen leven. Hierna werden de kransen gelegd bij het oorlogsmonument. Voor het eerst dit jaar werd ook een krans gelegd door het FNV

Pluim voor het Oranje Comité
Waar elders in Nederland vaak opstand is over de aanwezigheid van Duitse genodigden en men problemen heeft om het Nederlandse volkslied ten gehore te brengen, is dit in Losser een vanzelfsprekendheid. Herdenken is samen herdenken, zeker met je buren, die wij en zij ons, goed gezind zijn.

Genodigden:

College en Raadsleden
Duitse burgemeesters (of vervangers)
Bestuur Historische Kring Losser

Basisschool de Wegwijzer

Basisschool de Verrekijker

Zangvereniging Cantica Nova

Basisschool Veldzijde

Basisschool Sint Martinus

Twents Carmel College, locatie Losser

O.B.S. de Saller

Basisschool De Imenhof

Meester Snel School

Politie Losser

Scouting Dr. Ariënsgroep

Scouting Teylersgroep

Kerkbestuur Maria Vlucht

Protestantse Gemeente Losser

College van Burgemeester en Wethouders Losser

Syrisch-Orthodoxe Klooster St. Ephrem

Aartsbisschop Polycarpus Augin Aydin

Muziekvereniging De Tukkers

Muziekvereniging Kunst en Strijd

Muziekvereniging Concordia

Muziekvereniging Excelsior

Muziekvereniging Sempre Crescendo

Chr. Muziekvereniging Crescendo

De familie Munster

Stichting Veteranen Losser

Jaargang: 2 • Nr 027• Wk 19

Muziekmarathon Semper Crescendo

OLDENZAAL - Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei verzorgt Semper Crescendo een etmaal non stop muziek. Deze muziek sponsormarathon heeft als doel geld in te zamelen voor de vereniging. In 2015 heeft Semper Crescendo dit ook gedaan, wat toen €4.000,- voor de vereniging opleverde. De opbrengst gebruikte de vereniging onder andere voor de jeugdopleiding en onderhoud aan instrumentarium.

De marathon start 17 mei met een concert tegen de eenzaamheid verzorgd door de harmonie. Een concert om eenzame mensen te laten voelen dat ze niet vergeten worden. Deze mensen kunnen geheel kosteloos genieten van een mooi en divers muzikaal programma. Om een inschatting te krijgen, hoeveel mensen er komen, wordt gewerkt met een inschrijflijst. Kent u mensen in eenzaamheid of vindt u zelf dat u dit concert verdient, stuur dan een aanmelding via het mailadres concertcommissie@semper-crescendo.nl of via telefoonnummer: 06-15249617 (na 18.00 uur).

Solidariteit
De bekostiging van dit concert is gebaseerd op solidariteit. Aan de ene kant is het de bedoeling dat de zaal gevuld wordt met heel veel Oldenzalers, die we willen laten merken dat ze absoluut niet vergeten worden. Aan de andere kant hopen we ook zoveel mogelijk publiek en fans te mogen ontvangen die bereid zijn €10,00 te betalen. Op deze manier wil de vereniging het concert mogelijk maken.

Muziekkappellen
Na het concert gaat de marathon verder in het verenigingsgebouw aan de Wilheminastraat, waar diverse muziekkappellen ongetwijfeld de stemming er snel in zullen brengen. In de nachtelijke uren zorgt het Stroatensemble voor een Late Night Jazz programma. Verder staan op het programma karaoke en op zaterdag wordt begonnen met een ontbijtconcert. Om 10.30 uur die ochtend zal er een speciaal kinderprogramma zijn. Vanaf 13.00 uur zullen slagwerkgroepen optreden en een rondgang door de stad verzorgen. De muziekmarathon eindigt met een gezamenlijk optreden van de drumband en orkest om 18.00 uur. Het verenigingsgebouw is voor iedereen toegankelijk tijdens de marathon. Uiteraard mag iedereen een vrije gift doen of een lid van de vereniging sponsoren.

Start marathon
Het concert begint vanaf 19.00 uur bij het Twents Carmel College De Thij, aan de Thijlaan 30 in Oldenzaal.

Autisme bij ouderen

OLDENZAAL - Autisme wordt vaak geassocieerd met jongeren. Aangezien autisme niet een aandoening is waar men overheen groeit, betekent dat ook er ook ouderen zijn met ASS. Over autisme met ouderen is op 13 mei een bijeenkomst. Het AIC Oldenzaal organiseert de themabijeenkomst over Autisme bij ouderen: 50+. Spreeksters zijn Marieke de Blank en Janita ter Haar.

Deze themabijeenkomst is voor personen, familie, verzorgers, hulpverleners van een persoon met (vermoeden van) autisme op latere leeftijd. Hierbij kan er ook gedacht worden aan de mensen, die in een verzorgingshuis/ verpleeghuis verblijven. Soms vertoont iemand gedrag dat door anderen niet begrepen wordt en blijkt later dat er sprake is van autisme. Vaak ontbreekt goede begeleiding en ondersteuning van deze groep mensen door onbekendheid. Marieke de Blank en Janita ter Haar begeleiden en coachen mensen vanaf 50 jaar en ouder met een diagnose autisme of een vermoeden daarvan. Tijdens deze themabijeenkomst vertellen zij over hun ervaringen met ouderen en autisme. Bent u een oudere met autisme, bent u partner of familielid van of komt u via uw werk in aanraking met deze mensen, dan is dit een avond voor u om bij te wonen. Deelnemers van deze informatieavond ontvangen aan het einde van de bijeenkomst tips om daarmee het welzijn van deze vaak onbegrepen personen te vergroten. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen. De themabijeenkomst is van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. De entree is inclusief twee keer koffie/thee voor NVA en bibliotheekleden € 3,00. Niet leden betalen € 4,00 Aanmelden voor de themabijeenkomst kan bij voorkeur via: nva.oldenzaal@gmail.com of eventueel tel/whatsapp: 06-24129063

Column

Supporter

“Als iemand een beeld verdient, is het de supporter” staat boven het artikel in de Tubantia van donderdag 2 mei jl. over de actie van een aantal Twentse cabaretiers voor het plaatsen van een standbeeld bij het Twentestadion als eerbetoon aan de supporters van FC Twente. Daar staan nu twee beelden, N’Kufo en Sander Boschker en er zou een derde voor de aanhang van Twente moeten komen. Daarom hebben de cabaretiers een benefietoptreden georganiseerd donderdag 13 juni in het Wilminktheater. De kaartverkoop is al voldoende voor een derde kunstwerk.

Zit daar een supporter op te wachten? Het is knap dat na 1 jaar keukendivisie, Twente terug is op het hoogste voetbalniveau, maar de kunst is langdurig buiten de degradatiezone te blijven. Wat de supporter echt wil zien is vechtlust en inzet op het veld en niet een wedstrijd in de laatste minuten weggeven zoals tegen Cambuur vorige week vrijdag.

De gemiddelde supporter wil helden zien, die het gras opvreten en heeft volgens mij geen behoefte aan een bronzen uitvoering van een typische Twentefan. Hoe zou die er trouwens uit moeten zien? Elke selectie leidt tot discussie: man/vrouw, lang haar/kort, met of zonder Twentesjaal? Of een groepje supporters? En waarom een standbeeld? Een schilderij kan ook. 1 groot rood schilderij met als titel: “Who is afraid of red?” Of iets met licht en water. Nu is er al iets met water bij het stadion en ik kan niet zeggen, dat de aanblik van de waterpartij altijd plezierig is.

Je moet een supporter niet gelijk behandelen als een profvoetballer, ze zijn namelijk niet gelijk. De burgemeester van Enschede deed dat ook bij de huldiging van het kampioenselftal. “De echte helden zijn jullie”, zei hij tegen het publiek. Hij werd weggefloten, terwijl het zo gemakkelijk scoren was. Een opmerking zoals “En nu gaan wij onder het motto “Twente tegen drugs” de strijd aan met de drugshandel in het stadion.” De start van “Twente tegen drugs.” zou 13 juni kunnen zijn. Want dat probleem los je niet op door het sluiten van een supportersclubhuis. Als ik halverwege de eerste helft van een voetbalwedstrijd naar de wc ga en er staat iemand bij de deur op wacht en uit de wc komen vier knapen, waaronder een steward, die maken dat ze wegkomen, dan heeft Twente meer problemen dan alleen geld. De drugs zijn misschien uit het home van Vak P, maar ze zijn het stadion nog niet uit.

Er staat wat op het spel in Europa

Foto: Rob van Esch

OLDENZAAL - Er staat wat op het spel in Europa. Kiezen we deze maand voor of tegen Europa? Of is er een middenweg? Op donderdag 16 mei organiseert PvdA Noordoost Twente een avond met Max van den Berg over de Europese verkiezingen.

Max van den Berg is oud-Oldenzaler en onder andere oud-partijvoorzitter en lid van het Europees Parlement. Hij gaat het ook over dee actualiteit rondom de NAM en de energietransitie. Als voormalig commissaris van de koning in Groningen kent hij deze problematiek als geen ander. Deze avond is gratis en iedereen is welkom. Meld u zich aan via pvdanoordoosttwente@gmail.com.

De inloop is vanaf 19.15u in de Bibliotheek Oldenzaal, Ganzenmarkt 11. Aanvang is om 19.30 tot circa 21.00 uur.

Moederdagmarkt

kofferbakverkoop bij ter Huurne Foto: ter Huurne

BUURSE - Zondag 12 mei is van 9.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse "Moederdag Markt" op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt in Buurse

Ook dit jaar zullen op het terrein van Ter Huurne Hollandmarkt aan de Alsteedseweg 64 in Buurse weer tientallen kramen staan op moederdag voor de Moederdag Markt. Kramen met zowel nieuwe als tweedehands goederen, aangevuld met enkele kramen rest partijen. De toegang tot de markt en het parkeren is gratis. Voor de kinderen is er een grote gratis toegankelijke speeltuin. Terwijl de kinderen spelen, kunnen ouders een oogje in het zeil houden vanaf de prachtige terrassen.


Meer informatie
Wilt u een kraam huren of meer informatie? Bel ook dan met 06 26 222 593 en/of mail: info@rezimarkten.nl

Maandag 13 mei 10:00 uur

Wat 'n aandern van oe zeg, zeg
vake genog oawer 'n aander.

Programma De Bond 2019-2020 gepresenteerd

OLDENZAAL - Woensdag 24 april werd de aftrap gedaan voor het theaterseizoen van Stadstheater De Bond met een brochure die het theaterlicht goed kan laten schijnen.Het voelt als thuis komen, want wie de brochure openslaat en naar bladzijde 4 en 5 gaat weet direct wat met het thuis komen wordt bedoeld.

De directie, de medewerkers en vrijwilligers hebben een prominente plaats gekregen in de brochure en terecht, want bij theaterbezoek zijn zij het die je het thuisgevoel geven. Met name de vrijwilligers, ze zijn de motor die het theaterbezoek mede doen draaien en bruisen. Mijn geliefde Twentse cabaretier Thijs Kemperink prijkt dan wel op de achterzijde van de brochure, het kaartje voor de voorstelling op vrijdag 24 april 2020 heb ik reeds in de pocket. Er is verder een ruim aanbod van professionele voorstelling. De directeur, Riëtte Kruize, die verantwoordelijk is voor de programmering seizoen 2019 - 2020, heeft haar vuurdoop goed doorstaan. Ze heeft mijns inziens het afgelopen seizoen goed naar de bezoekers geluisterd en een afstemming gevonden in de programmering waar voor elk wat wils is te horen en te zien. Oldenzaal kan zich verheugen op de theaterconcerten die zijn gepland op de vrijdag- en zaterdagavonden. Ook zijn er meer familievoorstellingen in het seizoenprogramma opgenomen.

Het luisterende oor
Deelname aan kunst- en culturele activiteiten hoort bij het leven en dat zou voor een ieder moeten gelden. Cultuur moet toegankelijk zijn voor senioren, minder draagkrachtigen, maar we zien dat deelname niet altijd meer vanzelfsprekend is. De wijziging die Riëtte Kruize in het beleid heeft doorgevoerd, opent voor het seizoen 2019 - 2020 de mogelijkheden om juist hen te laten deelnemen aan het cultuuraanbod in De Bond. Het beleid past prima bij het in ontwikkeling zijnde project Twents Zilver. De gemeente heeft een convenant getekend met het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie en kan op die manier in aanmerking komen voor een behoorlijke subsidie. Maar wie de brochure aandachtig leest komt tot de ontdekking dat ook wij de bezoekers van het stadstheater De Bond in de gelegenheid worden gesteld om onze eigen participatie te delen met anderen. Want bezoekers van De Bond die vip zijn, kunnen nu al bij het boeken van 10 voorstelling met de vip-pas naar voorstellingen die niet zijn uitverkocht en wel met twee personen. Dat stelt ons, de vips, in de gelegenheid om steeds een senior, of eenzame uit te nodigen. Zo kunt u een senior of eenzame een heerlijk avondje uit bezorgen.

Het huidige seizoen is nog niet ten einde, toch verheug ik mij ook al op het komend seizoen, een mooi aanbod voor theater en film voorstellingen en indien gewenst met een arrangement. Stadstheater De Bond in het Hart van een bruisende stad.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Leven met endometriose

ENSCHEDE - De Endometriose Stichting en het Medisch Spectrum Twente in Enschede organiseren op woensdagavond 22 mei een informatiebijeenkomst over endometriose. De verschillende sprekers gaan in op actuele thema's rondom endometriose, waarbij de aanwezigen zelf ook vragen kunnen stellen.

Endometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend-weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan ook de kans op een zwangerschap ernstig verminderen. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om endometriose te behandelen. Het is een aandoening waarover niet makkelijk gepraat wordt en die bovendien de kwaliteit van leven drastisch kan verminderen.

Informatiebijeenkomst
De informatieavond op 22 mei heeft als thema 'Leven met Endometriose' en is voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose, hun partners, vaders, moeders, vrienden en alle andere belangstellenden. Verschillende sprekers zoals gynaecoloog drs. L. van Boven, gynaecoloog dr. M. Verberg en endometriosecoach drs. M. Glaubitz geven antwoorden op de vragen: Wat is endometriose? What's hot and what's new? Wie kunnen jou helpen en hoe? En wat kun je zelf? Het programma in het Medisch Spectrum Twente, Koningsplein 1, start om 19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur. Er is in het programma ook ruimte om in contact te komen met vrijwilligers van de Endometriosestichting, ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Aanmelden
Aanmelden kan via https://endometriose.nl/agenda/. Als je al een vraag hebt voor deze avond, dan deze graag bij de aanmelding vermelden. Voor donateurs is de avond gratis, voor niet-donateurs vragen we een vrijwillige bijdrage van 4 euro.

Stolpersteiner wandeling in Oldenzaal

OLDENZAAL - De Joodse gemeenschap in Oldenzaal heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad van de vervolging door de nazi's. Van een bloeiende gemeenschap met een eigen synagoge was na 1945 niet veel meer over. Achtenzestig Joden en zes Sinti zijn afgevoerd en door de nazi´s omgebracht.

Voor enkele jaren geleden op 09 april 2014 is er een comité opgericht onder de naam "Stichting Stolpersteiner Oldenzaal". Deze stichting wilde er in voorzien dat voor de woningen, waar Joodse en Sinti medeburgers hebben gewoond, de zogenaamde Stolpersteiner zouden worden geplaatst. De stichting heeft haar voornemen van destijds waargemaakt en het initiatief beloond gekregen. Complimenten al om. Dankzij medewerking van velen zijn vorige week de laatste 23 Stolpersteine geplaatst. Het is een eerbetoon aan de omgekomen Joden en Sinti in de Tweede Wereldoorlog.

Stolpersteine
De bedenker van de Stolpersteine is de Duitse kunstenaar Gunter Demmig. Gunter Demming, en met hem de Oldenzaalse gemeenschap wilden dat de omgekomen Joden en Sinti weer een plaats zouden krijgen. Stolperstein betekent "struikelsteen", maar ook steen voor de confrontatie. Dat ik struikelde en mij aanzette tot denken, was deze week in de Waagstraat voor het huis waar de Joodse slager Leendert de Leeuw destijds woonde. Het verhaal van vriend Hennie Poorthuis klonk weer door in mijn gehoor. Hennie Poorthuis vertelde mij zijn verhaal over Catharina Mina de Leeuw, roepnaam Ida, de dochter van de slager de Leeuw die op 09 april 1943 in Sobidor werd omgebracht, en hoe haar laatste treinreis verliep via het station Oldenzaal, waar Hennie Poorthuis destijds werkzaam was. De wandeling langs de 23 Stolpersteiner afgelopen donderdag was een mooie samenzijn-wandeling, met elkaar in gesprek zijn over het onuitwisbare van destijds. Het samen wandelen en in gesprek zijn voelde als een tocht van bezinning. Mannen en vrouwen, jong en oud liepen samen met onze burgervader Patrick Welman langs de laatste 23 Stolpersteiner die vorige week waren geplaatst. Overdenken, bezinnen op dat wij niet vergeten.

Foto: Wilhelminastraat 29, hier woonde de familie Lówenstein

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Street Soccer

OLDENZAAL - Vanaf maandag 13 mei tot en met vrijdag 24 mei vindt het Street Soccer toernooi plaats dat wordt georganiseerd door de Rotary Oldenzaal.

1875 schoolkinderen van 14 scholen nemen dit jaar deel aan het Street Soccer toernooi. Er zullen in totaal 658 wedstrijden worden gespeeld, verdeeld over elf dagen. Het toernooi wordt georganiseerd op de parkeerplaats van het Sportcentrum Vondersweijde.

Smokkeltour elektrokar

OVERDINKEL - Maak in een kleurrijke elektrokar kennis met het smokkelverleden en de natuur in het buitengebied van Overdinkel en Losser.

Deze 2,5 uur durende smokkeltour wordt elke zaterdag vanaf 13.30 uur gereden. In deze elektrokar is plaats voor 11 passagiers en 1 passagier in een rolstoel. Deelname voor kinderen tot en met 12 jaar kost €7,50. Volwassenen betalen €15,-. De smokkeltour vertrekt vanaf 't Trefhuus aan de Prins Hendrikstraat 1 in Overdinkel.

Smartlappen- festival

OLDENZAAL - Zaterdag 11 mei zal het derde Smartlappenfestival plaatsvinden in het centrum.

Stichting Smartlappenfestival organiseert in samenwerking met het Meezingkoor Goed Gemutst het festival waar circa 28 koren zullen optreden. Het festival begint om 11.00 uur en zal tot ongeveer 19.00 uur duren. Deze gezellige dag zal worden afgesloten op het grote podium op de Groote Markt in Oldenzaal. Gratis entree.

Twentse Smokkel Trail en kindertrail

LOSSER - De Losserse atletiekvereniging Iphitos organiseert zaterdag 11 mei de derde editie van de Twentse Smokkel Trail. Deze loop gaat over grotendeels onverhard terrein over oude smokkelpaden op de grens tussen Nederland en Duitsland.

Men kan de routes van 14 of 26 km ook weer als wandeltocht lopen. Ben je op zoek naar een gezellig, maar uitdagend evenement, waarbij wandelen in de natuur wordt gecombineerd met de lokale smokkelcultuur, dan is de Twentse Smokkel Trail iets voor jou. Start en finish zal weer plaatsvinden vanaf de atletiekbaan aan het Nilantspad 3 te Losser.

Kindertrail
Voor de kinderen staat er een uitdagende 2,8 km kindertrail op het programma. Hierbij lopen de kinderen ook door de manegebak over hindernissen en een naastgelegen bos. Ouders mogen hun kinderen begeleiden onderweg. De kindertrail is voor kinderen van 4 tot 16 jaar, verdeeld over drie leeftijdscategorieën, waarbij iedereen een passend aandenken krijgt bij de finish. Men kan zich nog tot een kwartier voor aanvang opgeven.

Verdere informatie
De wandelaars voor de 21 km starten om 15.00 uur. De 14 km start om 15.30 uur. De kindertrail start om 16.00 uur. Voor de winnaars zijn leuke prijsjes beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.av-iphitos.nl

Dansmiddagen voor ouderen bij Rouwhorst

OLDENZAAL - Dansen heeft ertoe bijgedragen dat deze sportieve en sociale bezigheid u en vele anderen met mij veel vreugde en plezier heeft gebracht in ons leven. Het initiatief van Ragonda en Rob Rouwhorst is dan ook zeer te waarderen, om voor de ouderen, de medioren en senioren uit Oldenzaal en omgeving het zalencentrum van dans en partycentrum Rouwhorst te doen openstellen.

Iedere eerste woensdagmiddag van de maand bent u welkom en de entree is gratis. Afgelopen woensdag was ik weer aanwezig en zichtbaar was, een groeiende belangstelling van ouderen uit Oldenzaal en omgeving. Het op peil houden van je conditie dat kan en moet door lichaamsbeweging, het is de opdracht die dagelijks aan ons ouderen wordt meegegeven. Velen roepen volmondig, je moet zo lang en zo goed mogelijk zelfstandig blijven functioneren. Om het verouderingsproces tegen te gaan, is dansen dan ook een sportieve en daarnaast sociale en ontspannende bezigheid, het is goed om aan deze oproep gehoor te geven.

Initiatiefnemers
Ragonda en Rob Rouwhorst hebben in Oldenzaal hun Partycentrum en Dansschool, dus is het niet verwonderlijk dat ze het initiatief namen om ouderen, medioren en senioren in de gelegenheid te stellen om het dansen en de lichamelijke conditie op peil te houden. Het is een effectieve manier om om de ouderdom tegen te gaan en niet alleen het lichamelijke, maar ook het brein wordt geprikkeld. Muziek, zingen en dansen stimuleert, activeert en haalt je daarnaast uit de eenzaamheid. Rumba, Mambo, Wals, Veleta en ook de Tango kwam voorbij. In het gesprek met Ragonda komt het onderwerp dementie ter sprake en ja hoor, ze zijn voorstanders dat ook mensen met dementie deelnemen aan deze dansmiddagen. Oud Oldenzaal jong van hart kom er bij en sluit je aan. Oproep aan jongeren haal oma of opa een middagje uit de eenzaamheid en ga dansen en zingen. Het zal je verwonderen. Op deze manier kunnen we bijdragen aan de doelstelling om van Oldenzaal een dementievriendelijk Oldenzaal te maken.
Hart van Oldenzaal is er weer bij.

Foto en Tekst:
Martin Meijerink.

Meimaand, Mariamaand!

OLDENZAAL - De mei maand is voor velen de Mariamaand. Het Pastorale team van Zorgfederatie Oldenzaal had afgelopen maandag de organisatie op zich genomen en heeft zorg gedragen dat onze senioren uit de Mariahof naar de Plechelmus Basiliek konden worden gebracht om daar de eerste van een serie Mariavieringen bij te wonen.

In grote getale waren de Oldenzaalse vrijwilligers aanwezig en met rollator of rolstoel en enkelen per auto werden de deelnemers naar de Plechelmus Basiliek gebracht. Voor gegaan door de geestelijke verzorger Ine Wilbers beleefden en genoten onze ouderen maar ook de vrijwilligers van een ingetogen en devote Mariaviering. De gekozen teksten en liederen waren zorgvuldig gekozen. Bijzonder was dat het Marialied "Ik ben een kind van Maria” luid werd meegezongen. Het aansteken van de wenskaarsjes waarbij iedere deelnemer voor zich een wens kon uitspreken naar de moeder Gods symboliseerden het samen zijn en samen zingen en bidden.
Dank komt toe aan Zorgfederatie Oldenzaal, de Mariahof maar zeer zeker aan de vele vrijwilligers die tijd en energie hebben geschonken aan de senioren van de Mariahof Zorgfederatie Oldenzaals. Aandacht geven aan onze senioren verdient een compliment. Ook de koffie en thee na de dienst bracht het gesprek op de herinneringen uit het verleden het kloppend Hart van Oldenzaal werd luid en duidelijk gehoord.
Maandag 13 mei zal de tweede viering plaats vinden. Wilt u als vrijwilliger ook uw bijdrage leveren, kom dan maandag 13 mei om 14.00 uur naar de Mariahof Zorgfederatie Beatrixstraat Oldenzaal. U kunt dan een senior een mooi moment bezorgen en u zelf een dosis voldoening toebedelen.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Blijvend Jan J. Zorn herdenken

OLDENZAAL - Zaterdag 4 mei 12.02 uur plaats van samenkomst de stationsrestauratie van de Werkwijzer te Oldenzaal. Normaal is op zaterdag de restauratie gesloten, maar vandaag open om de aanwezigen een plek te bieden om te kunnen deelnemen aan de herdenking van spoorman Jan J.Zorn.

Velen hadden gehoor gegeven aan de oproep om aanwezig te zijn op het afwijkende tijdstip van gedenken. Vanaf 1946 hangt in de stationshal te Oldenzaal de plaquette van Jan.J.Zorn, hij die om zijn daad van verzet door de nazi´s werd omgebracht. Bijzonder was dat burgemeester Patrick Welman en wethouder Evelien Zinkweg namens de gemeente Oldenzaal aanwezig waren. Jarenlang heeft het gemeentebestuur het laten afweten. Maar nog meer bijzonder is dat een jongere generatie van spoorlieden de taak van het organiseren van deze herdenking hebben overgenomen. Zo zal Jan.J.Zorn blijvend worden herdacht. Er werden bloemen en kransen gelegd namens het gemeentebestuur, de Nederlandse Spoorwegen en Lokaal bestuur FNV Noordoost Twente. Oldenzaal het grensstation waar de treinen met Joden en Sinti en ook Anne Frank en Ida de Leeuw werden afgevoerd de dood tegemoet. Oldenzaal grensstation waar weinig tot geen verzet werd getoond.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Monden vol coupletten
Refreinen in herhaling uit gestrooid
Rode rozen reeds gekozen
Ik heb je lief, in mijn geval
Dit alles is te horen op;
Oldenzaal Smartlap festival

Aan de muur van het Oude Klooster
Het Oude Klooster is niet meer.
De kerk, de kroeg die zijn gebleven
Ook daar heerst muzikale sfeer
Zing, vecht, huil, lach, in mijn geval,
Oldenzaal Smartlap festival

In het Hart van de Boeskoolstad.
Aan de voet van de grijze toren.
Zingen vijfentwintig koren
Vrouwen jong, mannen oud
Muzikaliteit heerst overal,
Oldenzaal Smartlap festival

Zingen met een lach, zingen met een traan
Jaren lang al zo gegaan
Hoe jij heette, ben ik vergeten.
Is dat ouderdom of dementie?
Zingen is goed in dat geval.
Oldenzaal, (dementievriendelijk) smartlap festival

©Kaatjeknip april 2019

Maak van je shit een hit!

DENEKAMP - Mira Van der Lubbe (31) vertelt haar indringende levensverhaal, waarin borstkanker altijd een grote rol speelt. Wie deze voorstelling gezien heeft, weet precies wat borstkanker betekent voor het leven van een vrouw.

Maak van je shit een hit is een persoonlijke, muzikale en theatrale show over hoe te leven als je weet dat je belast bent met het erfelijke borstkanker-gen. Over de gevolgen daarvan en het maken van keuzes. Mira is theatermaakster en haar vader, Huub van der Lubbe, is een geweldige liedjesschrijver en heeft de liedteksten voor haar voorstelling gemaakt. Op donderdag 16 mei komt Mira Van der Lubbe met haar voorstelling naar het Kulturhus in Denekamp. Kaarten zijn te koop via www.kulturhusdenekamp.nl en kosten € 10,-.

Scharrelkids- doedag lente

DE LUTTE - Zondag 12 mei is er weer een Scharrelkids-doedag in het Arboretum Poortbulten, georganiseerd door het IVN Oldenzaal-Losser e.o. deze keer met lente als thema.

Er zullen verschillende activiteiten worden aangeboden. Er is een speurtocht naar eetbare wilde planten, hapjes bereid van deze planten kunnen worden geproefd en weefsels van bloemen kunnen worden gemaakt. Er zijn insectenvallen geplaatst, zodat kinderen zelf de vangst van zo'n val kunnen bewonderen. De dag is bedoeld voor kinderen van ongeveer 5 tot 12 jaar in gezelschap van (groot)ouders/verzorgers.Tussen 11.00 en 12.30 uur kan gestart worden met de activiteiten, de afsluiting is om 14.00 uur. Deelnemen kan na aanmelding op www.ivn.nl.

Vlooienmarkt op Van Heekplein Enschede

ENSCHEDE - Op zondag 19 mei zijn niet alleen de winkels in het centrum van Enschede geopend. Op het H.J. van Heekplein vindt er ook een Allerhande & Vlooienmarkt plaats tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Tientallen kramen zullen door verkopers worden gevuld met gebruikte goederen, variërend van boeken, cd's, dvd's, grammofoonplaten, oud speelgoed, sieraden, verzamelingen, klein antiek, brocante en nog veel meer huishoudelijke artikelen. Het allerhande gedeelte omvat onder andere kleding, hondenartikelen, lederwaren, sieraden, telefoonaccessoires en lederwaren.

Vertier
Voor de kinderen staan er een tweetal draaimolens opgesteld op het Van Heekplein en ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd met diverse eetstandjes met onder meer Vietnamese loempia's, gebakken vis, Spaanse Churros, Döner en een snackstand. Bij al deze stands is een terras aanwezig.

Informatie
Voor de vlooienmarkt zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Voor info/aanmelden kan contact worden opgenomen via telefoonnummer 06 26 222 593 of info@rezimarkten.nl

Column: Week vol van emotie en gevoelens

De afgelopen week ervaren als week vol van emotie en gevoelens. Het begon allemaal vrijdag met Lintjesregen. Op weg naar de Hofkerk kwam ik haar tegen ze liep ineen gedoken met haar boodschappenkarretje voorbij. Ik herkende haar, tot tweemaal toe een overduidelijke goedemorgen, ze groette amper en liep door. Ik had haar een tijdje niet gezien. Ik dacht wat gaat de tijd van ouder worden toch snel, ook in Oldenzaal. Het gaf even een domper op de blijheid waarmee ik naar de Hofkerk was gekomen. Maar eenmaal binnen werd ik bevangen door de sfeer van blijdschap en vreugde toen Burgemeester Patrick Welman acht Oldenzaalse vrijwilligers in het zonnetje zette. Wat een inzet en energie hebben deze vrijwilligers in Oldenzaal tot stand gebracht. Complimenten al om.
De vreugde boodschap werd nog eens over gedaan op Koningsdag toen vele Oldenzaalse gedecoreerden samen en uit volle borst het Wilhelmus zongen. Deze dagen gaven mij het het goede gevoel waarin ik ervaarde hoe het mooie en goede in mensen wordt gewaardeerd en uitgesproken. Een goed gevoel had ik en heb ik nog steeds over gehouden aan de Stolpersteine wandeling. Oud en jong liepen mee in de tocht langs 23 Stolpersteine die door de stichting Stolpersteiner waren gelegd en die een ode brengen en de herinneringen doen vasthouden. Emotioneel waren de verhalen uit het boekje van Lies Koster die vertelde over de 68 Joden die uit Oldenzaal slachtoffer werden van de Holocaust. De verhalen doorgeven aan de jeugd. Ik zag een vader met zijn kinderen dit benadrukken en uitleg geven. Dat geeft mij senior het gevoel van het goede dat we willen benadrukken. Immers de jeugd moet weten en bewaken dat we vrij zijn en vrij willen blijven en dat dit niet vanzelfsprekend is.
Zaterdag 04 mei de dag dat mijn overleden lief 82 zou zijn geworden, deed mij overdenken dat het leven niet oneindig is. Blij dat ik nog mee kan kijken naar de ondergaande zon aan de horizon. Blij was ik ook bij de Dodenherdenking zaterdagmiddag 04 mei op het station van Oldenzaal om 12.03 uur. Ook hier heeft de jeugd de taak op zich genomen om de spoorman Jan.J.Zorn blijvend te gedenken. Bijzonder was, dat na jaren van afwezigheid er belangstelling was vanuit het Oldenzaals gemeentebestuur. Burgemeester Patrick Welman en wethouder Evelien Zinkweg en vele Oldenzalers toonden hernieuwde belangstelling en dat voelde goed.
Met een blij en goed gevoel vierde ik Bevrijdingsdag 2019. De voorbereidingen voor 75 jaar Oldenzaal bevrijd 2020 zijn in volle gang. Op 19 mei 2019 gaan wij gedenken de 214 Sinti en Roma. Laten we niet vergeten de 6 nog ontbrekende Stolpersteine in Oldenzaal een plek te geven.

Kaatjeknip mei 2019
Reactie:Knipkaatje@gmail.com

Nog ruim 6.000 asbestdaken in Noordoost-Twente

TUBBERGEN - De tijd begint nog niet écht te dringen, maar de Noordoost-Twentse gemeenten moeten wel degelijk meters maken om zoveel mogelijk asbesthoudende daken te saneren. Er zijn op dit moment nog ruim 6.000 schuurtjes en bijgebouwen met asbestdaken in Noordoost-Twente.

Overijssel is an sich al goed op weg met het saneren van asbesthoudende objecten, maar er moet nog veel werk verricht worden om alles vóór de deadline van 31 december 2024 gesaneerd te hebben. Uit de nieuwste cijfers van de Provincie Overijssel blijkt dat er in Noordoost-Twente nog zo'n 6.000 objecten zijn.

Veel gebruikt
Hoewel het gebruik van asbest in de bouw al ruim 24 jaar verboden is, zit er nog veel oud asbest in bestaande objecten. Het ooit zo geliefde materiaal werd onder meer vanwege brandwerende eigenschappen gebruikt. Het zit in de golfplaten daken van schuurtjes en bijgebouwen. De problemen ontstaan echter wanneer dit soort objecten in verval raken. Zo slijten daken door weersinvloeden, waardoor de asbestvezels los kunnen raken, met gezondheidsrisico's als gevolg. Daarnaast zijn dit soort objecten ook vatbaar voor brand, wat eveneens een groot risico op asbestverspreiding met zich meebrengt.

Hoge prioriteit
De Noordoost-Twentse gemeenten stimuleren nu zoveel mogelijk eigenaren om op tijd werk te maken van de asbestsanering. Kleine objecten mag men zelf saneren, onder specifieke voorwaarden. Sinds afgelopen week sturen de vier gemeenten elke eigenaar van een asbestverdacht dak een brief om een dakcheck te doen op www.gemeenteloketasbest.nl; dit geeft hen dan meer zekerheid of er al dan niet asbest in het dak zit. De gemeenten zijn vanaf 2024 verplicht om actief boetes op te leggen aan inwoners die hun object niet op tijd gesaneerd hebben. De gemeenten willen dit graag voorkomen met deze en andere voorlichting. "Het zo snel mogelijk verwijderen van asbest is goed voor het milieu én goed voor de gezondheid", vinden de asbestwethouders van Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen.

Moederdagbrunch

TUBBERGEN - Familierestaurant Troubadour organiseert ook dit jaar weer een uitgebreide moederdagbrunch.

Wil jij je moeder verwennen op moederdag, maar weet je geen leuk cadeau? Neem je moeder dan gezellig mee naar deze goed georganiseerde brunch. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €11,25 voor deze brunch en volwassenen €22,50. Let op: reserveren is verplicht. Het restaurant bevindt zich aan de Tibsweg 2 in Tubbergen.

Wandelen door de natuur

OLDENZAAL - De wandelgidsen van de Tourist Info hebben een afwisselende wandeltocht uitgestippeld.

De wandeling door het prachtige nationale landschap van Noordoost-Twente vindt plaats op 16 mei onder leiding van een gids. De wandelgidsen organiseren een korte wandeling van 10km en een langere wandeling van 20km. Om 9.30 vertrekken de gidsen vanaf het station in Oldenzaal.

40UP komt naar De Lutte!

DE LUTTE - Ben je als 40-plusser toe aan een avondje uit je dak gaan? Kom dan feesten op zaterdag 11 mei bij het 40UP feest dat wordt gegeven in het Fletcher Hotel-Restaurant De Grote Zwaan.

Op deze gezellige avond kun je met leeftijdgenoten dansen op muziek van toen en nu. Diverse DJ's zullen op deze fantastische avond de tent afbreken, alsof het leven pas net begint. Deze avond is uiterst toegankelijk voor 40-plussers. Als je tussen de 35 en 40 jaar bent ben je ook welkom als je in het gezelschap bent van een 40-plusser. Entreeprijs: €12,50. Voor tickets kun je terecht aan de balie van het Flechter-Hotel aan de Bentheimerstraat 21. Ook kunt u telefonisch reserveren op 0541-551215.

Discozwemmen

OLDENZAAL - Op vrijdagavond 10 mei wordt zwembad Vondersweijde omgetoverd tot een disco.

Kom samen met je vriendjes en vriendinnetjes zwemmen op deze gezellige discoavond. Het bruist van 18.15 tot 21.00 uur van de activiteiten. Er zal een echte DJ aanwezig zijn die coole muziek draait en er een stoer feest van maakt met de gekleurde lampen. Entreeprijs: €4,15. Zwem Center Vondersweijde bevindt zich aan de Ada Kokstraat 20.

De Pelgrim zoekt vrijwilligers!

OLDENZAAL - In de vroege Middeleeuwen bezocht de pelgrim Plechelmus Oldenzaal, de stad die in de periode hierna zou uitgroeien tot het religieuze centrum van Twente. Na zijn dood werden zijn resten overgebracht naar de basiliek in het centrum van Oldenzaal die nog steeds zijn naam draagt. Geen wonder dat juist hier het bijzondere museum De Pelgrim is ontstaan!

Museum de Pelgrim is een klein museum met een grootse verzameling. In twee van de armenhuisjes in de Hofmeijerstraat kunnen de bezoekers zich vergapen aan de grote diversiteit in beelden en voorwerpen. Daarnaast wordt het museum regelmatig bezocht door schoolgroepen en is het te zien als 'Reizende Pelgrim' op locatie.

Vrijwilligers
Een groep enthousiaste vrijwilligers is tijdens de openingsuren in het museum aanwezig. Zij vervullen de functie van gastvrouw of gastheer, nemen de telefoon aan, ontvangen de bezoekers en geven uitleg over de expositie. Op korte termijn is het museum op zoek naar nieuwe vrijwilligers die een aantal dagdelen in de maand willen helpen in het museum. Het museum is open op dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Wilt u ons vrijwilligersteam komen versterken? Laat dat dan weten via info@museumdepelgrim.nl of telefoonnummer 0541-537733.

Het boek van het seizoen: "Wij zijn de allermooiste club van allemaal"

ENSCHEDE - Het boek 'Wij zijn de allermooiste club van allemaal', FC Twente in de Eerste Divisie 2018-2019 is vanaf nu verkrijgbaar in de Fanstore bij De Grolsch Veste en in de Fanstore in de Enschedese binnenstad.

Het boek vertelt het verhaal van afgelopen jaar, het begint met zwarte rook op 6 mei 2018 en eindigt op een dampende parkeerplaats voor De Grolsch Veste met 20.000 feestende supporters. In deze 132 pagina's tellende uitgave op stoeptegelformaat (30 cm x 30 cm) het ongelooflijke verhaal van FC Twente in de Eerste Divisie, waarin de club samen met haar supporters de missie volbracht: Terug naar de Eredivisie!

Het boek “Wij zijn de allermooiste club van allemaal” is voor 14,95 euro verkrijgbaar in de Fanstore bij De Grolsch Veste en in de Fanstore in het centrum. Het boek is ook te koop bij de vestigingen van Boekhandel Broekhuis in Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

Basisschool de Wegwijzer krijgt eigen bibliotheek

LOSSER - Katholieke Basisschool de Wegwijzer, de Daltonschool in Losser, krijgt als eerste basisschool binnen de gemeente Losser een eigen bibliotheek op school. In de centrale hal van de basisschool is een 'echte' bibliotheek ingericht, welke op woensdag 8 mei feestelijk werd geopend.

De leerlingen en leerkrachten van de Wegwijzer hebben deze ochtend op een feestelijke wijze de laatste boeken opgehaald. Deze boeken zijn bedoeld voor hun eigen bibliotheek en zijn opgehaald bij de centrale vestiging van de bibliotheek midden in het dorp. Aansluitend werd de bibliotheek op de basisschool officieel geopend door burgermeester Kroon en kinderen van de leerlingenraad van basisschool De Wegwijzer.

Feestelijke dag
Deze feestelijke dag starte om 9.30 uur bij de bibliotheek op het Raadhuisplein. Vanaf hier liepen de kinderen van de basisschool in een feestelijke optocht terug naar basisschool de Wegwijzer. Hier aangekomen opende burgemeester Kroon deze eerste bibliotheek op een Losserse basisschool officieel.

Taalontwikkeling
Lezen en voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Er wordt door diverse instanties aangeraden om kinderen al op jonge leeftijd met taal in aanraking te brengen. Het sociale leven van een kind wordt ook grotendeels beïnvloed door het aantal woorden dat hij of zij leest. Kinderen krijgen door te lezen niet alleen te maken met het leren van nieuwe woorden en begrippen, maar ook maken ze kennis met belangrijke gebeurtenissen in het leven, personen uit het verleden en verschillende hedendaagse culturen. Tevens vereist het lezen van een boek veel aandacht. Het leert kinderen te concentreren, waardoor de spanningsboog wordt vergroot. Deze spanningsboog is op latere leeftijd erg belangrijk, bijvoorbeeld tijdens het leren of bij het maken van proefwerken en tentamens.

Fabian Franciscus over zijn missie als professioneel autist

DENEKAMP - Fabian is cabaretier en autist. Beide doet hij zelfstandig. Het programma VLAFEEST gaat over hoe hij met dat laatste steeds beter heeft leren leven. "Het theater is een goede plek om het daar over te hebben. Als mensen op straat met me praten denken ze: wat een mafkees. Sta ik op een podium, dan denken ze: dit is echt theater! Dat voelt veilig en daar kan ik mee spelen."

In zijn laatste 'viral video' op Facebook heeft hij het uitgebreid over zijn autisme. Hij beschrijft op een hilarische manier hoe dat hem soms in verwarrende situaties brengt. "Hoewel mensen om het onderwerp kunnen lachen zit er wel een serieuze laag onder die ik wil benadrukken. Dankzij cabaret vond ik een manier om me te kunnen ontwikkelen. Mijn show gaat natuurlijk niet alleen over dat autisme, maar het is wel een belangrijk deel van me. Het feit is wel dat ik er een heel eigen blik op de wereld door heb. Op die manier zet ik mijn eigenaardigheid in als een kracht. Dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn, kunnen voor mij soms heel gek en absurd overkomen."

Avond keihard lachen
"Maar los van dat is het ook een cabaretvoorstelling en wil ik mijn bezoekers vooral een avond keihard lachen bezorgen. Want lachen betekent acceptatie en door deze acceptatie kon ik mijn eigen kracht vinden. Dat delen is toch een mooi streven?"

Op 24 mei om 20.00 uur speelt Fabian zijn voorstelling in Kulturhus Denekamp aan de Oranjestraat 23. Kaarten kosten €15,00 en zijn via www.kulturhusdenekamp.nl te bestellen.

Sam's Kledingactie in Losser

LOSSER - Sam's Kledingactie (Udenhout) zamelt al ruim 50 jaar kleding in voor Mensen in Nood. Samen met honderden vrijwilligers wordt jaarlijks honderdduizenden kilo's kleding ingezameld. De netto-opbrengst van de kleding wordt besteed aan hulpprojecten over de hele wereld.

De inzamelingsactie in Losser van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood vindt dit voorjaar plaats op zaterdag 11 mei tussen 9.00 uur en 11.00 uur. Gebruikte, maar nog bruikbare kleding en schoenen kunnen op deze dag nabij de fietsenstalling van het parochiecentrum van de H. Maria Geboortekerk ingeleverd worden. Gevraagd wordt de spullen goed verpakt aan te leveren.

Mensen in Nood
Sam's Kledingactie heeft voor het komend voorjaar, in samenwerking met hulporganisatie Mensen in Nood van Cordaid, een nieuw goed doel uitgekozen. De opbrengsten van de ingezamelde kleding gaat voor de eerste helft van 2019 naar een project in het Indonesische eiland Sulawesi.

Sulawesi
Sulawesi werd op 28 september 2018 getroffen door een zware aardbeving en een tsunami, met aardverschuivingen tot gevolg. De verschillende aardverschuivingen hebben in totaal 2.087 mensen gedood en meer dan 211.000 mensen zijn ontheemd geraakt. Veel van deze mensen leven onder een zeil in ontheemden kampen in de buurt van hun oorspronkelijke dorp. Ze beschikken nauwelijks over voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Onder deze zware omstandigheden zal wederopbouw een lange tijd in beslag nemen.

Dankwoord
Tot slot: Sam's Kledingactie dankt iedereen voor de kledingdonaties en voor de hulp aan het project van Mensen in Nood. Meer informatie over deze kledingactie vindt u op de website www.samskledingactie.nl

Omgaan met de onzichtbare gevolgen

DEURNINGEN - Op 21 mei is er een bijeenkomst van NAH Oost met als thema 'Omgaan met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel'.

Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel en wat dit betekent voor de getroffene en zijn omgeving. Gastspreker deze avond is Hans van Dam, consulent hersenaandoeningen, docent en auteur. Hij zal ingaan op voorbeelden uit het publiek en van daaruit de inhoud van de avond bepalen. In de breedste zin kunnen de veranderde manier van denken, het omgaan met emoties en het gedrag besproken worden. Ook minder bekende gevolgen, zoals zintuigelijke stoornissen of dwangdenken, komen wellicht aan de orde. Tijdens de bijeenkomst zal er ruimschoots gelegenheid worden geboden tot het delen van ervaringen en het stellen van vragen door getroffenen, betrokkenen en professionals.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 21 mei bij Frans op den Bult, Hengelosestraat 8 in Deurningen en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Op www.nah-oost.nl kunt u meer informatie vinden en kunt u zich vóór 16 mei aanmelden via het aanmeldformulier. U kunt ook een mail sturen naar Petra Baks via administratie@nahoost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH €5,-, betrokkenen €7,50 en professionals €10,-.

Zilver op het NK!

NIJKERK/OLDENZAAL - Zondag 5 mei waren de NDO dans Kampioenschappen in Nijkerk. Een danspaar van Rouwhorst won zilver.

Het was een goed bezochte danswedstrijd met een internationaal jurypanel. Er deed één paar van Rouwhorst mee bij de Senioren. Dit is het danspaar John Stam en Anita van Dijk. Zij zijn Runner Up Kampioen geworden in de hoogste klasse Standaard voor de leeftijd 50 plus! Master Class 50+ : 2e prijs John Stam en Anita van Dijk.

Torenbeklimming

OLDENZAAL - U kunt iedere maandag tot zaterdag om 14.00 uur de 61 meter hoge toren van de St. Piechelmusbasiliek beklimmen.

Tijdens de beklimming brengt u een bezoek aan de klokkenkamer en zal u uitgebreid worden geïnformeerd over de 800 jaar oude toren. U kunt zich aanmelden tot een half uur van tevoren bij de Toerist info Oldenzaal. U dient 8 jaar of ouder te zijn om aan de beklimming deel te nemen. Volwassenen betalen €4,95 om de toren te beklimmen. Kinderen van 8 tot 14 jaar betalen €2,95. Deze prijzen zijn inclusief een kop koffie, thee, ranja of bol ijs.

Van gras tot kaas

Deurningen - Iedere dinsdag en donderdag wordt er een inlooprondleiding georganiseerd op Landgoed Kaamps.

Boer Herbert laat zien hoe hij op de boerderij werkt en hoe hij zuivel- en kaasproducten maakt van melk. De rondleiding op dinsdag start om 10.00 uur en op donderdag om 14.00 uur. Gemiddeld duurt een rondleiding anderhalf uur. Volwassenen betalen voor de rondleiding €5,75, kinderen tot 12 jaar betalen €2,95 en kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Drinken en kaasproeven zijn bij de rondleiding inbegrepen. Landgoed Kaamps bevindt zich aan de Vliegveldstraat 4a. www.kaamps.nl

Demonstratie glasblazen

OOTMARSUM - Mark Locock is glasblazer en zal u op geheel eigen wijze kennis laten maken met het oude ambacht glasblazen.

Iedere woensdag tot en met zondag om 14.00 uur geeft Mark Locock een demonstratie. De demonstratie vindt plaats bij Hot Marks glasblazerij aan de Kloosterstraat 10. Entreeprijzen: kinderen tot en met 12 jaar €4,50, volwassenen vanaf 12 jaar €5,50. Let op: wees op tijd!

Rust en regelmaat voor ouders

ENSCHEDE - Het is de omgekeerde wereld. Nu ouderen steeds ouder worden, willen de kinderen voor hun ouders wat zij zelf vroeger als kind ook kregen, namelijk rust en regelmaat in de veilige en vertrouwde thuisomgeving. Met de toenemende vergrijzing neemt deze behoefte alleen maar toe. Home Instead Thuisservice Enschede heeft hiervoor oplossingen beschikbaar.

"Elke week word ik wel een keer gebeld door een verontruste zoon of dochter, die zo'n op rust en regelmaat gebaseerde dienstverlening voor haar vader of moeder wil", zegt Marco Elferink, directeur van Home Instead Thuisservice Enschede. In de traditionele aanpak lukt dat niet altijd. Vaak zit de angel in de communicatie en benaderingswijze van senioren en is het geen gebrek aan deskundigheid of ervaring. "Ik zie een grote kloof tussen het zorgaanbod en de wensen die ouders en kinderen daarover hebben." Relatief kleine zaken kunnen al een grote invloed hebben op het welbevinden, zoals bijvoorbeeld het naar binnen gaan van een woning. Elferink merkt op: "Elke keer als je bij iemand over de vloer komt, dan treed je in iemands privédomein. Voor velen de meest veilige plek en voor ouderen, die minder mobiel zijn nog veel meer. Dan luistert het heel nauw hoe je dat doet en welke omgangsregels je daarbij in acht neemt. Wij zijn daar heel bewust en consequent mee bezig en trainen onze mensen daar ook goed in".

Maar er zijn meer kleine zaken te noemen die een verschil maken: een vrouwelijke klant met Alzheimer hechtte heel veel waarde aan overzichtelijke en goed ingerichte kasten. Door de vele verschillende mensen die bij haar over de vloer kwamen en de tijddruk bij de werkzaamheden, waren de linnenkasten een chaos geworden. Onze CAREGiver heeft dat toen samen met mevrouw weer keurig netjes geordend en opgeruimd, tot grote vreugde en blijdschap van mevrouw.

Wat echt bijdraagt aan rust en regelmaat zijn vaste gezichten en vaste tijdstippen waarop zorg wordt verleend. Doordat steeds dezelfde personen bij de klant over de vloer komen, leren ze iemand goed kennen, bouwen een persoonlijke band op en weten daardoor beter wat de wensen zijn en waaraan er behoefte bestaat. Daarop kan dan in de begeleiding worden ingespeeld door werkzaamheden of taken net even anders te doen, dan misschien van tevoren was afgesproken. Bij Home Instead heeft de klant bovendien een stem in de keuze van de CAREGiver die de zorg komt leveren.

Ook vaste, afgesproken tijden waarop iemand langskomt, worden als zeer rustgevend ervaren. "Je zit dan niet steeds op de klok te kijken, want er is duidelijkheid", zo zegt Elferink. "We kunnen dit doen omdat een CAREGiver niet langs verschillende adressen moet, maar zich op haar eigen klant kan richten."

Concluderend stelt Elferink: "Door onze manier van werken dragen wij als Home Instead een steentje bij aan het welbevinden van onze klanten en daarmee aan de verbetering van de ouderenzorg. Dit slaat aan en daarom zijn we ook steeds op zoek naar nieuwe CAREGivers, die deze zorg willen verlenen."

Hebt u ook de wens zo lang mogelijk thuis te blijven neem dan contact met ons op. We komen graag vrijblijvend de mogelijkheden met u bespreken. Bel 053-3030122 of mail naar info.enschede@homeinstead.nl.

Linfopress Proktovar

Foto: Photographer: RBNFDZ

HENGELO - Vanaf eind mei biedt Proktovar een nieuwe behandeling aan, waarbij ze gebruikmaken van de Linfopress. De aangename massagegolven op maat zorgen voor drainage, vetverbranding, versteviging, anti-cellulite en ontgifting van de behandelde plek. Tevens is het een veilige, aangename en ontspannende behandeling.

Polikliniek Proktovar is een zelfstandig behandelingcentrum. In de kliniek kunt u worden behandeld voor spataderen, aambeien, darmklachten en rug- en gewrichtsklachten. Het multidisciplinaire team bestaat uit vaatchirurgen, maagdarm-lever chirurgen, een internist en een fleboloog/proctoloog. Proktovar vindt het belangrijk om van de nieuwste medische technieken gebruik te maken en bieden daarom vanaf eind mei behandelingen aan met de Linfopress.

Doeleinden
Het is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat deze techniek uiterst geschikt is voor medische en esthetische behandelingen. De behandeling is geschikt voor meerdere doeleinden: vermindering cellulitis, een strakkere huid, het afnemen van centimeters in de omvang, minder zware en pijnlijke benen, minder last van spataderen en de afvalstoffen worden beter afgevoerd.

Werking
De lichaamsmassage met de Linfopress verbetert de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor het vocht in het lichaam zal verminderen en de afvalstoffen worden afgevoerd. Bij spijsverteringsproblemen zorgt de Linfopress voor een gezonde stimulatie van de darmbeweging en voor een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor zal uw weerstand worden verhoogd en zult u sneller afvallen. Tevens zullen spierkrampen worden verminderd en is het zelfs mogelijk dat het verdwijnt. Na de behandelingen zult u merken dat uw huid er beter uit gaat zien en beter aan zal voelen.

Meer informatie
Maak snel een afspraak bij Proktovar voor een behandeling met de Linfopress. Proktovar is gevestigd aan de Demmersweg 66 in Hengelo. Voor meer informatie kunt u terecht op www.proktovar.nl of telefonisch contact opnemen 074-3764408.