Hart van Losser

17 mei 2019

Hart van Losser 17 mei 2019


Eddy Achterberg verlaat Losser

LOSSER - Het huis aan de Bredenhorst maakt al een verlaten indruk. Nog een paar weken en dan is Eddy Achterberg definitief weg uit Losser, het dorp waar hij zo'n 36 jaar heeft gewoond. En wie de carrière van Eddy bekijkt, mag hem rustig een FC Twente-icoon noemen. Niettemin begon Eddy Achterberg zijn voetballoopbaan bij DOS Utrecht. Daar voetbalde hij als 15-jarige als spits in een elftal met onder meer Leo van Veen, die later nog bij Ajax terecht zou komen. Eddy scoorde in één seizoen 35 doelpunten, wat hem zijn eerste profcontractje opleverde, voor 50 gulden per maand wel te verstaan.

In 1967 kwam Eddy Achterberg naar FC Twente. Kees Rijvers, die hij liefkozend "Pa", blijft noemen was trainer en bouwde aan een nieuw elftal. Eddy vertelt: "Omdat ik begreep dat ik geen eindeloos voetballeven zou hebben, besloot ik de horeca diploma's te halen. Ik woonde inmiddels aan de Lutterstraat in Losser en kocht daar een cafetaria die ik ook "de Keu" noemde. Mijn voetbalcarrière had ik in 1978 afgesloten en inmiddels was ik ook eigenaar geworden van cafetaria "de Tuffel" in Losser.
Eddy behaald de voetbal diploma's "oefenmeester 1" en "coach betaald voetbal" en dat zou hem niet veel later goed uitkomen. Kees Rijvers werd trainer bij FC Twente en prompt werd Eddy gevraagd om coach van het 2e elftal te worden.

Huub Stevens
Na een tip van Rijvers wordt Achterberg de assistent-trainer van Huub Stevens bij Roda JC. Het gezin verhuist naar het Limburgse Simpelveld. Roda wordt 2e dat jaar en plaatst zich voor Europees voetbal. Niet lang daarna zit Schalke 04 zonder trainer en Huub Stevens wordt de nieuwe man.
Eddy volgt hem niet veel later en wordt opnieuw assistent-trainer bij Stevens en verhuist weer naar Losser. Als Fred Rutten daarna trainer wordt bij FC Twente en Eddy als assistent-trainer wordt gevraagd, keert hij terug naar zijn oude liefde. Samen met Fred viert hij dan in 2000 het bekersucces van FC Twente na de gewonnen finale tegen PSV. Toch blijft het buitenland trekken. Eerst onder Jupp Heynckes en Ralf Rangnick nog assistent bij Schalke en dan in 2009 weer samen met Huub Stevens naar Red Bull Salzburg, waar hij in 2010 het kampioensfeest viert.

Foto: hallo

Terug naar Losser
Als Eddy 65 is geworden keert hij terug naar Losser. Hij wordt ambassadeur van FC Twente en is blij en trots op zijn carrière. Dagelijks is hij in de Grolsch Veste te vinden en geniet nog steeds met volle teugen van zijn populariteit. En hij heeft het verdiend. Eddy: "Ik verlaat Losser met pijn in mijn hart. Ik heb altijd heel prettig gewoond in dit mooie dorp, maar nu ga ik met mijn vrouw, die mij altijd enorm heeft gesteund, in een fraai appartement in Enschede wonen. Misschien wel zo hoog dat ik de Grolsch Veste vanuit mijn woonkamer kan zien, want ja, je bent niet zomaar een clubicoon.

Foto en tekst:
Henri Schuite, Hallo Losser.

Jaargang: 2 • Nr 028• Wk 20

Onafhankelijk onderzoek: TONZON meest ecologisch

TWENTE - Het isoleren van woningen is belangrijker dan ooit. Er moet zo min mogelijk warmte verloren gaan of onnodig binnenkomen voor lage energiekosten en een duurzame toekomst. TONZON werkt met thermokussens die de vloer op een efficiënte manier isoleren.

Vloerisolatie is een van de meest belangrijke factoren in het duurzaam bouwen van woningen. De TONZON Thermokussens bieden hierin een grote oplossing. Ze nemen relatief weinig ruimte in gebruik voor een groot effect. Het aanbrengen van de kussens verloopt gemakkelijk en kost maar weinig CO2, terwijl ze door de isolerende werking ook nog eens zorgen voor een grote CO2 reductie. Hiermee is het benoemd tot Dubo-keur product in de 1a klasse, een naam die alleen de meest milieuvriendelijke producten mogen dragen. Bewoners profiteren niet alleen van het gemak waarmee de thermokussens worden aangebracht, maar hebben langdurig plezier van de energiebesparing van de kussens. De vloer bovenop de thermokussens zal in staat zijn de warmte langer vast te houden waardoor de stookkosten beperkt kunnen blijven. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft een milieuvergelijking gemaakt tussen de verschillende manieren om dit aan te pakken en dit onafhankelijk onderzoekt laat zien dat de vloerisolatie van TONZON de meest ecologische is en zonder verborgen kosten.

TONZON op TV
Binnenkort zijn de oplossingen van TONZON ook op TV te zien. Het programma "Green Make Over" van SBS 6 dat op 19 mei, 26 mei en 2 juni vanaf 16.30 uur te zien is, gaat over hoe mensen inspelen op het veranderende klimaat en zal aandacht besteden aan de innovatieve oplossing van onder andere TONZON.

Column

Huis-aan-huis

Zo’n veertig jaar geleden heb ik een vak geleerd; voorlichting. Tegenwoordig heet dat overheidscommunicatie en niet alleen de naam is anders, ook de inhoud van het vak is totaal iets anders. Wat is het verschil tussen deze twee? Voorlichters waren wereldverbeteraars. Voorlichting maakte een burger beter, mondiger in zijn omgang met de overheid. Communicatieadviseurs willen gedrag veranderen. Voorlichters dienen de democratie vinden ze, communicatieadviseurs dienen hun opdrachtgevers vinden anderen. Ik zeg niet dat het ene goed is en het andere slecht, want ook ik ben met de tijd meegegaan en vind dat de burger in zijn algemeenheid mondiger is geworden, sterker en sneller naar de rechter gaat. En dat is goed.

Het vak voorlichting is aan de ene kant zeer simpel, aan de andere kant stik moeilijk. Het is eigenlijk continu vragen waarom iemand iets doet en wat iemand wil bereiken. Het gaat om het zorgvuldig formuleren wat je, bij wie wil bereiken. Als je dat weet is de volgende stap een makkie: Hoe doe je dat, welke middelen gebruik je? Een middel kan zijn het plaatsen van advertenties in een krant, of informatie op een website.

Effectieve voorlichting is misschien wel de oorzaak van de kloof tussen overheid en burger. De burger wordt beter geïnformeerd en weet daardoor dat het bij de overheid een soepzooitje kan zijn en dat je dat soms beter kunt accepteren en vanuit die wetenschap met de overheid omgaan, in plaats van met je kop tegen een muur te lopen. Het vervelende is dat de overheid zoveel sterker is, dus je wordt als individu sowieso ondergewalst. Neem het volgende. De gemeente Enschede stopt per 1 januari 2020 met de gemeentelijke mededelingen in Huis-aan-huis, het huis-aan-huiszusje van Tubantia. Er zijn mensen die elke week kijken of er iets is aangevraagd en door wie.

Na 1 januari 2021 is de officiële bekendmaking via de krant blijkbaar niet meer wettelijk verplicht en is vermelding op de gemeentelijke website voldoende. Maar het betekent wel het stopzetten van een communicatiemiddel met een mogelijk bereik van 100 % (verspreiding huis-aan-huis) door een communicatiemiddel dat voor veel mensen niet beschikbaar of bruikbaar is. In het raadsvoorstel wordt gesuggereerd naar het Stadskantoor te gaan en daar de lijst in te zien. Een dergelijke antwoord laat zien hoe je als overheid denkt over de communicatie met de burger en dat is in dit geval kil, technocratisch, a-sociaal en het tegenovergestelde van transparant. Dit alles voor een bezuiniging van 30.000 Euro, in een tijd dat miljoenen over de tafel vliegen.

Alsof het geen publieksgeld is.

Eerste Car Boot Sale op de Markt in Hengelo

HENGELO - Een Car Boot Sale, of in het Nederlands een kofferbakmarkt, is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, waar deze meestal worden gehouden op grote buitenplaatsen, waar de verkopers, hun waren verkopen, vanuit, vanaf en rondom de auto.

De mooie handel werd op meegebrachte tafel(s) geplaatst en het grotere, minder kwetsbare op de grond. Het aanbod bestond uit veel antiek, brocante, curiosa, vintage, ja eigenlijk alles wat men maar kwijt wilde.

Overgewaaid
Deze markten, waar men allerlei overtollige spullen kan verkopen en kopen, vinden nu al weer een flink aantal jaren plaats in Nederland. Zo vindt zondag 26 mei voor de eerste keer een Kofferbakmarkt (Car Boot Sale) plaats op de Markt in Hengelo. Iedereen kan aan deze kofferbakmarkt meedoen als koper of als verkoper. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen door een e-mail te sturen naar info@rezimarkten.nl of door te bellen met 06 26 222 593. Ook voor het aanmelden als verkoper voor de kofferbakmarkt kan er via die weg contact worden opgenomen.

Computer- Tablet- en Smartphone-hulp

ROSSUM - We zijn steeds meer online. Voor sommigen is de digitale wereld heel vanzelfsprekend. Anderen hebben er meer moeite mee.

Iedereen heeft wel eens hulp nodig bij een computerprobleem. Of hoe een foto kan worden overgezet van een tablet naar een computer. Hoe je een back-up maakt, hoe om te gaan met e-mail. Vragen te over.

Inloopuur
Kulturhus de CoCeR in Rossum start daarom binnenkort weer een inloopuur. Vier Rossumse vrijwilligers willen je helpen met het omgaan met onder andere je telefoon of tablet, met videobellen of met social media. Je kunt er ook terecht met vragen over Windows of Office toepassingen, zoals een tekstverwerker. Ze hebben niet alle wijsheid in pacht. Daarom doen ze dit met ondersteuning van Seniorweb. (Seniorweb.nl) en hun helpdesk.

Eerstvolgende
Het eerstvolgende inloopuur is woensdag 22 mei om 19.00 uur bij Kulturhus de CoCeR aan het Thijplein 1 in Rossum.

Zilveresdoorn Oldenhove dood

LOSSER - Met groot materieel is maandag gestart met het kappen van de zilveresdoorn in de binnentuin van woonzorggroep Oldenhove.

Ruim 100 jaar pronkte de mooie zilveresdoorn in de tuin van de Oldenhove is Losser. Maar door de enorme droogte afgelopen zomer heeft de boom onvoldoende sapstromen kunnen transporteren, waardoor er geen uitlopers meer voorkomen. De boom liet deze lente geen groei meer zien. Volgens deskundigen is de boom "dood".

Om ongelukken te voorkomen is maandagmorgen een begin gemaakt met het omzagen van de karakteristieke boom. Een aderlating voor de prachtige tuin, maar helaas was er geen andere keus.

Aangeleverd door www.hallolosser.nl

A'j 't gearne oawer oezelf hebt,
is 't zoer lustern noar 'n aander.

Maandag 20 mei 10:00 uur

Sporten is goed voor lichaam en geest

OLDENZAAL - Vele inwoners uit Oldenzaal en omgeving weten de weg naar Fitnessclub Plaza in Oldenzaal te vinden. Zelf krijg ik er ook meer en meer zin in om naar dit sport- en ontmoetingscentrum te gaan. Staat het sporten en in conditie blijven boven aan mijn doe-lijst, ook de sociale contacten ter plaatse zorgen ervoor dat in een gezond lichaam een gezonde geest blijft leven.

Afgelopen donderdag was het trainingsmaatje Hennie ook weer aanwezig, na een vakantie op Tenerife. Hennie Koekkoek op Munsterhuis geboren in Weerselo was in het verleden werkzaam als autospuiter. Geen gezond beroep destijds. "De arbeidsomstandigheden lieten nog al eens te wensen over. Maar dat licht nu achter mij." Om zijn gewicht en conditie op peil te houden, is hij bijna dagelijks te vinden bij de Fitnessclub Plaza. "Vroeger heb ik nog judo gedaan bij Jan Wigger op de sportschool. Maar nu heb ik mijn drijf gevonden hier bij Harry Sanderink. De begeleiding en aandacht die je hier als oudere krijgt is optimaal. Het voelt goed in mijn botten en spieren en het sporten houdt mij fit. Mijn vrouw gaat niet mee naar de sportschool maar ze zwemt wekelijks. Beiden proberen we ondanks onze lichte belemmeringen zo lang mogelijk gezond te leven en op eigen benen te staan in de ons zo vertrouwde omgeving. Wonen in de Graven Es voelt goed en vertrouwd, ik heb het gevoel dat de omgeving, de buren op ons letten in positieve zin. Hier bij Fitnessclub Plaza voelt dat net zo, men let op mij schenkt aandacht aan mij en andere senioren en ze maken het sociale gebeuren tot een onderling verbinden met elkaar. Je sport met elkaar, praat met elkaar, drinkt koffie en soms kun je wanneer er even een dipje is het hier gewoon kwijt. Af en toe bezoeken wij de Bond, we doen de boodschappen en het huishouden nog zelf. Fitnessclub Plaza is voor mij de uitlaat klep, het past volledig in het beeld van ouder worden en in conditie blijven dicht bij huis. Ik kan Oldenzaalse senioren mannen en vrouwen en vooral diegene die in eenzaamheid leven aanraden om te gaan deelnemen aan deze sportieve en sociale activiteiten. Sporten is goed voor de gezondheid, het houdt het gewicht op peil en de geest in evenwicht."

Hennie wordt in augustus 80 jaar. Het gebakje trainen we er dan zo weer af. Wil je ook deelnemen aan deze zeker een voor ouderen aan te raden activiteit neem dan contact op met Plaza 0541-511280 of vul het contactformulier op de website www.plazatheater.nl in.

Naschrift
Onderzoek heeft aangetoond dat na het dertigste levensjaar de spierkracht met maar liefst 2% per jaar afneemt. Dit zou dus betekenen dat een totale afname van 60% na uw 60e levensjaar. Neem dus deel aan het 55+ programma, bewegingslessen die gericht zijn op het versterken van de spieren. Fitnesstraining maakt het hoofd helder en negatieve gevoelens maken plaats voor positieve. Verder wordt het spierstelsel en bottenstructuur verbeterd, de bloeddruk verlaagt en er is een positief effect op te hoge cholesterolwaarden en de waarden bij diabetes. Fitness verbetert de gezondheid, het algeheel welzijn en welbevinden.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Onderschrift: Hennie Koekkoek op Munsterhuis

Rupsje Nooitgenoeg

LOSSER - In het openluchttheater in Losser wordt een voorleesmiddag georganiseerd.

Het verhaal van 'Rupsje Nooitgenoeg' wordt op dinsdagmiddag 22 mei om 15.30 uur voorgelezen aan kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Deze middag wordt georganiseerd bij Bibliotheek Losser aan het Raadhuisplein 1. De prijs van de kleurwedstrijd zal na het verhaal worden uitgerijkt.

Wandelt u mee?

OVERDINKEL - Heeft u behoefte aan contact met lotgenoten na het overlijden of verlies van een dierbare?

Miranda en Annet vinden het belangrijk dat men na het overlijden of verlies van een dierbare op de zondagmiddagen niet alleen thuis zit. Daarom organiseren zij meerdere wandelingen om met lotgenoten in contact te komen. Op 19 mei om half 11 zal de eerste wandeling plaatsvinden. De groep vertrekt bij Erve Naatsboer te Overdinkel. Opgeven kan bij Miranda Elferink: 06-10311666 of bij Annet Boin: 06-20365792

Vogelspottour langs ooievaarsnesten

Foto: Picasa

LOSSER - Op zaterdagmorgen 25 mei is er een fietstocht langs de ooievaarsnesten in Losser. Er worden vijf nesten bezocht waar jaarlijks jonge ooievaartjes te zien zijn. De fietstocht is ongeveer 20 km lang en voert langs rustige fietspaadjes door het mooie Losserse landschap. Onderweg is er een stop voor koffie.

De ooievaars zijn op deze route goed te zien en de begeleiders van Vogelwerkgroep Losser vertellen de bijzonderheden en de geschiedenis van deze ooievaar families. Onderweg wordt ook gewezen op andere leuke vogelsoorten die op de route te zien zijn.Fiets en verrekijker zijn onmisbaar bij deze tocht.
De start is om 08.00 uur bij de VVV in 't Lossers hoes in Losser en de fietstocht duurt ongeveer 4 uur. Er wordt in 2 groepen van maximaal 10 deelnemers gefietst. Deelname bedraagt € 6,50 p.p. inclusief koffie of thee. Aanmelding voor deze fietstocht via VVV De Lutte-Losser: telefoonnummer 0541-551160 of info@vvvdeluttelosser.nl. Meer informatie: www.vvvdeluttelosser.nl.

Jongeren scoren in De Grolsch Veste

ENSCHEDE - Zondag vond de 12e editie van het eindtoernooi om de FC Twente Cup plaats, dit keer in De Grolsch Veste.

Jongeren in de leeftijd van 11 t/m 16 jaar lieten zich afgelopen half jaar van hun beste kant zien in hun eigen woonwijk, door het uitvoeren van diverse maatschappelijke activiteiten. 19 teams plaatsten zich voor het prestigieuze eindtoernooi in het stadion van FC Twente.
Een prachtige en unieke ervaring voor de jongeren uit onder meer Enschede, Hengelo, Oldenzaal en het Duitse Bad Bentheim. De teams speelden zondag in hun eigen leeftijdscategorie om de felbegeerde FC Twente Cup. Wout Brama en Peet Bijen, ambassadeurs van de FC Twente Cup, kwamen zondagmiddag naar De Grolsch Veste om de spelers succes te wensen.
Het afgelopen half jaar stond voor de deelnemende teams in het teken van kwalificatie voor het eindtoernooi en om dat te bewerkstelligen hebben zij allerlei activiteiten ondernomen. Oefenwedstrijden, trainingen, maar met name sociale buurtbijdrages stonden centraal de afgelopen tijd.
Voor de jongeren zelf zijn de maatschappelijke activiteiten vaak nieuwe leerervaringen en vergroot het daarnaast hun binding met de eigen wijk. Gedurende het traject konden de teams ook beloningen verdienen voor de verrichte arbeid, zoals trainingsballen, wedstrijdkaarten en het gehele FC Twente-tenue.

Aan Tafel Maaltijdwinkel Oldenzaal

OLDENZAAL - Wanneer ik over de Groote Markt fiets, hoor ik plotseling iemand mijn naam roepen. Ik stap af en warempel, oud-collega Ben en zijn vrouw.

Wat een verrassing, ongekend, ik heb naar je uitgekeken, wist dat je in Oldenzaal bent gaan wonen, ja dat is echt toeval. 23 jaar geleden gingen we met pensioen en nu een hernieuwde ontmoeting. Het terras bij de Engel, een mooie plek en pleisterplaats uit de wind en in de zon. Prima plek voor een goed gesprek en een biertje.
Ben, een bierkenner uit het zuiden, prijst mij een biertje uit Gulpen aan. Het wordt een 'Aan lager wal'. We praten over vroeger en over Oldenzaal. Ze zijn hier voor de tweede dag in Oldenzaal. De Basiliek en het Museum hebben ze al gezien en vorige week een bezoek gebracht aan het station, maar de stationsrestauratie, waar ze asperges wilden eten, daar waren alle tafels bezet. Pratend over de goede, vervlogen jaren, werd mij gevraagd of ik de Kloosterstraat wist. Als geboren Oldenzaler behoor je dat te weten. Samen wandelden we er naar toe, de fiets aan de hand.
Ben haalde zijn informatiefolder te voorschijn en wijst op het adres van 'Aan Tafel Maaltijdwinkel' Kloosterstraat 3 Oldenzaal. Het contact is snel gelegd en uitnodigend nemen ze plaats in de maaltijdwinkel. Ik wil afscheid nemen, maar wordt ook uitgenodigd aan tafel.
De keuze is snel gemaakt: asperges met ham en ei. Een heerlijke vers bereide maaltijd, meer dan voldoende. Goed gegaarde asperges met krieltjes in botersaus met ham en ei. Rik Alink de eigenaar van Aan Tafel Maaltijdwinkel krijgt complimenten toebedeeld. Geen afwas, heerlijk gegeten en Ben en Joke nemen voor de volgende dag twee verse maaltijdsalades mee. Ze gaan richting Rossum waar ze verblijven. Ik hoef morgen niet te koken zegt ze.
Thuis gekomen gaat rond acht uur de telefoon, ik word bedankt voor de gezellige middag we hebben heerlijk gegeten en dat voor de prijs van €10 per persoon. Rik Alink gebeld en complimenten aan hem doorgegeven.

Wilt u ook genieten van een heerlijke zomerse maaltijd, maak uw keuze. Een heerlijke salade met dressing en croutons voor € 7,50 of het aspergemenu voor de prijs van slechts € 10,- per persoon. Neem contact op met Aan Tafel Maaltijdwinkel via 06-22275071 of per e-mail info@aantafel-maaltijdwinkel.nl

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Op de foto: Rik Alink toont voor de foto van Hartje stad zijn vermaarde salades.

In memoriam Jan Hoogeveen

Afgelopen maandag 06 mei is op 96-jarige leeftijd overleden Jan Hoogeveen, culinair grootmeester.

In 2010 werd zijn laatste kookboek uitgeven "Koken en kunst", maar naast zijn culinaire verdiensten en vele onderscheidingen die hij ontving voor de kookkunst was hij daarnaast een begaafd schilder.
Jan Hoogeveen kende een grote internationale reputatie. Hij zwaaide acht jaar de scepter over Hotel het Grote Zwaantje in De Lutte. Daar ontving hij in 1955 de eerste prijs met deelname aan Salon Culinaire International. In 1960 opende hij "De Gouden Pollepel" een restaurant dat als aanwinst werd beschouwd voor de stad Enschede en voor de regio Twente. Hier ontving hij gasten als Louis Armstrong en zijn band. Ook Gert en Hermien waren vaste gasten bij de Gouden Pollepel. In 1986 werd hem de De Zilveren koksmuts uitgereikt. In 1986 was hij medeverantwoordelijk voor het inhuldigingsdiner van Hare Majesteit Beatrix. Hij werd benoemd tot Grootmeester van het huis van H. M. de Koningin en Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Hoogeveen schreef meer dan 25 kookboeken en was daarnaast jarenlang hoofdredacteur van het culinaire weekblad "Smakelijk eten", een uitgaven van Misset Doetinchem. Als productontwikkelaar was hij werkzaam bij Johma salades en bevriend met eigenaar Johan Scheur. Hij werd onderscheiden bij "The Internationaal Associatie of Masters of Microwave”. Magnetron-kookboeken en vele andere kookboeken zijn van zijn hand verschenen.
Jan Hoogeveen was bevriend met Cas Spijkers†, die als collega hem prees voor zijn verdiensten in de vorm van prachtige recepten en prachtige doeken door Jan Hoogeveen geschilderd.

De crematie heeft plaats gevonden in besloten kring.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Een bruisende en zingende Boeskoolstad

OLDENZAAL - Dit zijn voor een burgemeester van een muzikale en levendige stad wel heel mooie momenten. Wanneer je voor zo een plezierig en groot publiek de opening mag doen. Uit volle borst werd het ons zo bekende "O Oldenzaal O Oldenzaal” meegezongen samen met burgemeester Patrick Welman.

Zaterdag een zonnige dag, droog en super muzikaal. En een publiek dat volop heeft kunnen genieten van de optredens van maar liefst 24 shantykoren die verspreid door de binnenstad hun muzikale bijdragen leverden. Ere wie ere toekomt, de organisatoren van dit derde Smartlappen festival hebben een perfecte bijdrage geleverd aan de doelstellingen die ook de gemeente en de Oldenzaalse ondernemers voorstaan, "Het doen bruisen van de Boeskoolstad”, het verbinden van mensen en toeristen lokken naar HARTJE stad. De organisatoren van dit derde Smartlappenfestival kunnen met voldoening terug zien op een perfect georganiseerde muzikale uitvoering.
Geen wanklank of onregelmatigheid kunnen waarnemen. Er was plaats en deelname voor iedereen. Oud, jong, gehandicapt. ze waren er mede dankzij de vele Oldenzaalse vrijwilligers die langs de bijna rolstoelvriendelijke routes eenieder konden laten mee genieten. Het duo Linderhof en Hassing moet beslist doorgaan op de ingeslagen weg en bij de evaluatie even aandacht schenken aan de opmerkingen die werden geuit.
Onze beiaard Hielke strooide zijn muzikale bijdrage van uit de Oude grijze toren over de binnenstad. Maar de bijdrage van drie Oldenzaalse koren bij de opening was een moment van emotie en tranen zo merkte ik toen ik om mij heen keek.
Smartlappen, is lachen en huilen en dat heeft men gedaan!

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Ateliers verbonden met de Losserse parels

LOSSER - Op zondag 19 mei zal Losser het decor zijn voor een mooie zomerse zondag vol beeldende kunst. De vaste deelnemers van Kunstenaars Losser openen weer hun atelierdeuren en delen hun ruimtes met gastexposanten uit zowel Nederland als Duitsland.

De ateliers liggen op een mooie route van 5 km, waarbij de bezoeker tevens verschillende parels van Losser kan gaan ontdekken. Naast de oude Martinustoren uit de 15 eeuw en de bezienswaardige Dorpsbleek, zal dit jaar ook Erve Kraesgenberg, een cultuurpark met historische waarde anno 17e eeuw, het toneel vormen voor nog meer beeldende kunst. "Erve Kraesgenberg is een waardevolle toevoeging dit jaar aan onze kunstroute, waarmee we ook een bijzonder prettige samenwerking ervaren", aldus Joka Boeke. Zowel in de opnieuw opgetrokken gebouwen uit de 17e eeuw als in het park zelf, zullen verschillende kunstenaars een diversiteit aan werk laten zien. Alle locaties zijn te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur en zijn zowel lopend, per fiets als met de auto zeer toegankelijk. De route begint en eindigt in het centrum van Losser, waar het kunstminnend publiek een bezoek kan brengen aan diverse gezellige horeca, die dit jaar ook hun bijdrage leveren aan Kunstroute Losser.
De start van de kunstroute is in Kulturhus 't Lossers Hoes. Hier kunnen bezoekers voor drie euro een informatieboekje met plattegrond kopen, die hun langs alle, met gele beachflags gemarkeerde expositieplekken, voert en waar de eerste kunstenaar haar werk toont. Langs de hele route laten in totaal 24 kunstenaars uit Twente, Midden Nederland en Duisland hun werk zien.
Op 19 mei brengt Kunstroute Losser beeldende kunst, cultureel erfgoed en publiek op een bijzondere manier bij elkaar. Alle informatie vindt u op www.kunstenaarslosser.nl

Op het kleine station, waar mijn spoorbaan begon
Waar de trein van mijn leven ging rijden.
Nog reis ik vrij mee, naar Hengelo, Amsterdam, Enschede
Daar op het Enschedese station waar het idee ontsprong
Een piano op het oudste station aan de grens,
Een caféhouder uit Rossum vervulde de wens


We weten het allemaal; Oldenzaal is muzikaal.
Jong en oud ze speelden op jou, met hart en ziel
Tot dat de klank niet meer beviel.
Je staat nu, de klep gesloten bij het raam
Ik denk niet wit, denk niet zwart.
Maar nu ben je afgedaan..


Het idee een oproep te plaatsen ontsprong;
"Gezocht piano voor het oude Grensstation”
Weer een horecaman vervulde de wens.
We kennen elkander, ik en Martin Bels uit Mander
Ik denk niet wit, denk niet zwart.
Dit klankkast is bruin de toetsen wit en zwart
Een geschenk uit Mander recht uit het hart.


Kaartjeknip mei 2019
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Ervaar het openbaar vervoer

LOSSER - OV-ambassadeurs organiseren op maandag 20 mei een inloopspreekuur in 't Lossers Hoes.

De Ambassadeur beantwoorden op dit inloopspreekuur alle veel gestelde vragen over het reizen met de bus en trein. De aanwezige senioren krijgen duidelijk informatiemateriaal en uitleg over de OV-chipkaart, tarieven, abonnementen, het plannen van een reis en over het in- en uitchecken bij de diverse vervoerders. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen. Het inloopspreekuur begint om 10.00 uur en duurt tot 11.30 uur. U vindt 't Lossers Hoes aan het Raadhuisplein 1 in Losser.

Klostermarkt in Frenswegen

NORDHORN - Het uit de 14e eeuw stammende klooster Frenswegen is 25 mei het decor voor de 10e kloostermarkt.

Bij dit lustrum worden meer dan 10.000 bezoekers op het aan de rand het Nordhorn gelegen idyllische kloostercomplex verwacht. Het aantrekkelijke programma met meer dan 100 stands bestaat onder andere uit optredens van het blaasorkest van de Nordhornse muziekschool, een gospelkoor, optredens van het Theaterpedagogisch centrum Lingen onder het motto "De dieren zijn los." Eveneens vindt er een grote luchtballonnenwedstrijd plaats, staat er een draaimolen en de "streichelzoo" van de Nordhornse dierentuin. De stands bieden o.a. glaskunst, sieraden, beelden, keramiek, hoeden, doeken, potterie artikelen, boeken en dekoratie voor huis en tuin. Tuinders laten individuele tuinaanleg zien. En natuurlijk wordt er ook voor de inwendige mens volop gezorgd.

Ooievaar, bezorger van het goede of het boze?

Het is dinsdagmorgen 11.30 uur en heb afgesproken met de clustermanager van de stationsrestauratie. We hebben het voornemen om naar de Bels in Mander te rijden. Want Martin Bels is ingegaan op mijn oproep voor een piano op het station te Oldenzaal. Aan tafel met de rug naar ons toe zit een man die het voor nemen heeft om met de trein naar Hengelo te gaan.

Ik denk dat ik hem ken, is mijn gedachte. Wanneer ik vraag ben je het nu wel of niet, draait hij zich om en ja hoor het is Marinus . Pastor, dichter, schrijver, raadsheer Marinus van den Berg. Hij staat op en komt spontaan bij ons aan tafel zitten. De herkenning is nu wederzijds want er waren eerdere ontmoetingen.

En waar houden jullie je mee bezig? Was de vraag. Wij vertellen hem dat we het voornemen hebben om na de koffie naar Mander te rijden naar de Bels om de piano te beoordelen die Martin Bels na mijn Facebook-oproep heeft aangeboden. Wanneer hij hoort dat Jeroen de clustermanager is van de stationsrestauratie, staat hij op, opent zijn koffer en leest voor uit ,,Dicht op de dag” (een verhalen bundel), die diezelfde avond nog zal worden gepresenteerd. Op bladzijde 121 staat het verhaal ,,Een gehaktbal op vrijdag de dertiende”, ik raad u aan dit verhaal te lezen, het gaat over de Werkwijzer en zijn medewerkers, hartverwarmend.

Jeroen en ik krijgen beide een gesigneerd exemplaar en dat ruim voor de boekpresentatie die dezelfde avond bij boekhandel Broekhuis in Hengelo nog moet gaan plaatsvinden. En plots komt het verhaal van de ooievaars ter sprake.

De ooievaars die hun nest hadden gebouwd op het bovenleidingsportaal van de spoorlijn in De Lutte. De mythe van de ooievaar is, dat ze baby's afleveren. Ooievaars, bezorgers van het goede, het zijn de bezorgers van nieuw leven. Op miljoenen geboortekaartjes als zodanig afgebeeld. Maar ooievaars zijn ook rovers, de dief, die eieren steelt van de weidevogels. Dief, rover die instaat is om je vijver leeg te roven, net zoals de reiger dat doet.

De schutter? De mensen veroordelen hem of haar al voor dat ze de reden van het doden van deze ooievaar weten. Is het een gefrustreerde man of vrouw die zijn kinderwens niet in vervulling heeft zien gaan. Of toch iemand die in de buurt woont van het ooievaarsnest en een vijver bezit waaruit deze ooievaar mogelijk al veel pracht exemplaren van zijn Koi karpers heeft doen verdwijnen. De vraag blijft wie? Een ding is zeker het is een gefrustreerd persoon, iemand die hulp nodig heeft. Schutter als je dit leest schroom niet, mogelijk kan ik zonder te vooroordelen je behulpzaam zijn. Mail.

Kaatjeknip mei 2019
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Foto: het Ooievaarspaar te De Lutte

Enschede: Het Wilde Oosten

Toen ik een relatie kreeg met een vrouw uit Twente dacht ik dat in Twente de criminaliteit neerkwam op kroegruzies en hennepteelt. Dit beeld wordt ook bevestigd door elke willekeurige Twentenaar met wie je over criminaliteit praat. De meesten doen dat wanneer ze horen wat ik voor werk doe. Wat telkens terugkomt is dat Twentenaren denken dat in Amsterdam niet te leven valt door de criminaliteit. Daar - eigenlijk alles voorbij de brug bij Deventer, maar in dit geval Amsterdam - zijn liquidaties en overvallen een dagelijks terugkerend probleem.

Ik heb een tijdje gedacht dat Twente inderdaad een gebied was waar criminaliteit amper een rol speelde in het dagelijks leven. Dit beeld van een crimineelvrije zone werd behoorlijk aangetast toen er in Enschede vier mannen werden doodgeschoten. Toen vervolgens de kroeg onder de woning van mijn vriendin werd beschoten, kwam het Twentse vuurwapengeweld wel heel dicht bij. Veel dichter bij dan mij ooit in Amsterdam was overkomen. Toeval? Ik begon te twijfelen.

Ik besloot dat het tijd was om de Twentenaren waar ik mee sprak eens wat steviger aan de tand te voelen. Toen ik daarmee begon, werd al snel duidelijk dat de gemiddelde inwoner van Twente regelmatig geconfronteerd wordt met criminaliteit in de directe omgeving.

Autobranden, inbraken en overvallen komen steeds vaker voor. Daarnaast is het een publiek geheim dat het drugsgebruik onder jongeren explosief is toegenomen, met alle gevolgen van dien.

Het is mij persoonlijk opgevallen dat vuurwapengeweld veelvoorkomend is. Schietpartijen met gewonden of met dodelijke afloop zijn veel minder zeldzaam dan je zou verwachten. Daar komt nog bij dat er ook regelmatig woningen onder vuur worden genomen. Dit gebeurt natuurlijk ook in de Randstad, maar het heeft mij persoonlijk zeer verbaasd dat de meeste Twentenaren zich niet realiseren dat er sprake is van een serieuze toename van zware criminaliteit.

Het is naar mijn mening zaak dat de lokale politiek mensen beter zal voorlichten en een plan bedenkt om de toenemende criminaliteit een halt toe te roepen.

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

Landelijke Twirlwedstrijd N-joy

LOSSER/ENSCHEDE - Afgelopen zaterdag 11 mei organiseerde Twirlteam N-joy voor de vierde keer een landelijke twirlwedstrijd in de Pathmoshal. Een geslaagde dag met 174 twirl-optredens en een bomvolle tribune.

Voor de leden van N-joy zelf was deze wedstrijd zeer succesvol met zes keer goud, drie keer zilver, één keer brons, vijf maal plaatsing voor de NK en 3 maal een promotie.
Bij het onderdeel solo 1-Baton was er goud en NK Plaatsing voor Alysha Munneke bij de junioren, bij de senioren was het goud, NK plaatsing en een promotie naar de intermediate klasse voor Romy Bonnes.
Bij het onderdeel solo Dance twirl behaalde Eleonora Vorgers een zilveren medaille en promotie in de klasse pre-teen novice, een klasse hoger behaalde Lana van 't End een gouden medaille. Bij de junioren was het goud opnieuw voor Alysha Munneke, hierbij behaalde ze naast NK plaatsing ook nog eens Promotie naar de intermediate klasse. Bij de senioren was er brons voor Aranka Koster in de novice klasse, een klaase hoger was er zilver en NK plaatsing voor Romy Bonnes.
Romy en Alysha wisten met hun duo twirl eveneens beslag te leggen op het goud en NK plaatsing. Bij het onderdeel duo dance twirl was er goud voor Lana en Eleonora in de pre-teen klasse en zilver voor Alysha Munneke en Charmène Schouwink bij de senioren.
Dewi Wolters stond deze dag voor de allereerste keer op de wedstrijdvloer met haar dance solo, amper een half jaar geleden begon ze met twirlen en afgelopen zaterdag zette ze vol overtuiging een prachtige routine neer. Door de jury beloond met een mooie oorkonde en plaatsing in de pre-teen novice klasse.
De leden maken zich nu op voor de laatste wedstrijd voor de zomerstop, voor iedereen die nieuwsgierig is naar de twirlsport is er op zondag 22 sept nog een kans om de meiden in actie te zien in de pathmoshal. N-joy zal dan voor de tweede keer dit jaar een wedstrijd organiseren.

Blader door het Mango Mobility Magazine

TWENTE - De aanschaf van een nieuwe scootmobiel wordt makkelijker en leuker met het gratis Mango Mobility magazine. Blader rustig door alle beschikbare modellen en kies uw favoriet.

Mango Mobility beschikt over de grootste keuze aan scootmobielen in de regio. Ze hebben alles in huis om uw mobiliteit buiten de deur te verbeteren. Hiermee brengt Mango leuke dingen dichterbij! Met het nieuwe Mango Mobility magazine wordt het uitzoeken van een geschikt product nog gemakkelijker en leuker. Het gratis magazine bestaat uit 124 pagina's gevuld met verschillende mobiliteitsoplossingen. Niet alleen het uitgebreide assortiment wordt hierin weergeven, maar ook algemene tips over de aanschaf, veilig rijden en onderhoud van een scootmobiel komen aan bod. Zo helpt Mango mensen niet alleen op weg bij de aanschaf van een scootmobiel, maar ook het gebruik en onderhoud ervan.

Onderhoud
Bij Mango Mobility stopt de service niet na aanschaf van een scootmobiel. Ze blijven voor u klaarstaan, ook bij het onderhoud van uw scootmobiel. Zo blijft uw scootmobiel een betrouwbaar hulpmiddel die uw wereld vergroot. Toch onverhoopt schade? Ook voor reparaties kunt u rekenen op de service van Mango Mobility. Met meer dan 10 jaar aan ervaring met elektrische mobiliteitsoplossingen zijn ze het aangewezen adres voor onderhoud en reparaties aan de scootmobiel.

Bezoek de winkel
Het Mango Mobility Magazine is gratis aan te vragen via: www.mangomobility.nl en af te halen in de winkel. In Hengelo vindt u Mango Mobility aan de Drienerstraat 59, of bel ze op 074-7002269. In Almelo is de winkel gevestigd aan de Einsteinstraat 8, of bel naar 0546-453296.

15 / 20

Een beetje ZZP'er gun je een Irmscher GT

Voor de snelle jongens en meisjes onder de ZZP’ers heeft Opel in dit voorjaar een even zo snelle verrassing. De toch al vlotte Opel Vivaro Irmscher wordt nu namelijk ook geleverd als heuse ‘GT’. En de kenners weten wat dat betekent, een Vivaro waarmee je snel bij de klant bent, maar ook snel weer thuis. Welke ZZP’er wil dat nou niet? En zoals een echte Irmscher betaamt, ziet de Vivaro er zeer sportief - zo niet indrukwekkend - uit en kent een uiterst rijke uitrusting naast de krachtige en zuinige turbodieselmotor. Daar is Opel niet kinderachtig in.

Rijke standaarduitrusting
Deze veelzijdige bedrijfsauto heeft standaard onder meer een met leer afgewerkt stuurwiel met stuurwielbediening, Electronic Climate Control, geïntegreerde zonwering in de zijpanelen, een 12 Volt-aansluiting in de laadruimte, cruise control, LED-dagrijverlichting met opvallende ‘Wing’-signatuur, mistlampen vóór, keyless entry en een 6-voudig verstelbare bestuurdersstoel met arm- en lendensteun en verwarmingsfunctie. Ook is de Opel Vivaro Irmscher GT uitgerust met het uitgebreide Navi 80 Intellink infotainmentsysteem met 7-inch touchscreen, geïntegreerde navigatiekaarten van Europa, DAB+-ontvangst, Bluetooth-connectiviteit en een USB en AUX-in aansluiting. De Vivaro Irmscher GT doet in dat opzicht niets onder voor de (zakelijke) Opel Insignia rijder.

De essential specs:
Extra sportieve uitvoering van Opel Vivaro met vele extra’s en luxe afwerking
Uitgerust met krachtige en zuinige 1.6 CDTI BiTurbo dieselmotor met 145 pk
Leverbaar als L2H1 Dubbele Cabine
De Opel Vivaro Irmscher GT heeft een vanafprijs van € 33.499,- exclusief BTW/BPM

100 jaren Citroën Advertenties

Ter ere van het 100 jarig jubileum van Citroën is vanaf nu het boek van de bekende advertising expert Jacques Séguéla beschikbaar, waarin 100 jaar advertenties van het merk met woord en vooral beeld wordt toegelicht!

Met haar iconische ontwerpen, technische innovaties maar zeker ook haar vaak karakteristieke berijders, is Citroën in de afgelopen 100 jaren uitgegroeid tot een uniek industrieel avontuur met ook een Nederlands tintje. De van oorsprong van een Amsterdamse familie afstammende André Citroën heeft van meet af aan geschiedenis geschreven met zijn avant-garde advertenties voor het roemruchte Franse automerk. Ook vandaag de dag wordt het succes van een merk grotendeels bepaald door de wijze waarop het merk wordt gepresenteerd in commerciële uitingen van een automerk. Tegenwoordig vinden die uitingen niet meer alleen plaats in traditionele advertenties, maar bijvoorbeeld ook op websites, social media, televisie, buitenreclames en natuurlijk streaming videokanalen zoals Youtube. De marketingbudgetten van automerken zijn nog nooit zo hoog geweest.
Het boek 100 jaar Citroën advertenties neemt u mee in de wijze waarop Citroën gewerkt heeft aan het beeld dat het merk neer heeft willen zetten in de autowereld. Van het bedenken van het Citroën logo tot opvallende media stunts en grote evenementen in de beginjaren van het merk, om Citroën te promoten. Het boek getuigt van de visie en de spitsvondigheid van briljante oprichter André Citroën, die zijn tijd 100 jaar geleden echt ver vooruit was. Een visionair waarvan de erfenis onlosmakelijk verbonden is met de Franse cultuur en de trots van een natie. En ontelbare iconische automodellen heeft opgeleverd. Citroën is nog steeds een bijzonder en onderscheidend automerk.
‘100 jaren Citroën Advertenties’ is zeker niet alleen boeiend voor fans, elke autoliefhebber zal genieten van dit document in een aantrekkelijk leesbare vorm met prachtige afbeeldingen en mooie verhalen.
Het boek ‘100 jaren Citroën Advertenties’, geschreven door advertising legende Jacques Séguéla, is verkrijgbaar in een collector’s edition op de website van de Citroën lifestyle e-shop: www.lifestyle.citroen.com.

Dutch Open keert terug als Van Mossel Kia Dutch Open

Foto: Onthulling Kia

Stichting TopSport Amersfoort en de nieuwe hoofdsponsor Van Mossel Kia zetten de Nederlandse tenniswereld weer op de kaart. Na meer dan tien jaar keert het Dutch Open, waar veel nationaal en internationaal talent op afkomt, terug in Amersfoort als ATP Challenger toernooi.

Mooie stap Nederlands tennis Tom Nijssen, voormalig tennisprof en erelid bij tennisclub ALTA, is aangewezen als toernooidirecteur van het Van Mossel Kia Dutch Open. "Dit is een fantastische stap voor het Nederlandse tennis, ik heb de ambitie om samen met alle betrokken partijen dit ATP Challenger toernooi voor lange termijn op de kaart te zetten. De oprechte betrokkenheid van de hoofdsponsor geeft veel vertrouwen voor de toekomst", aldus Nijssen. Bas Huijzer, commercieel/operationeel directeur van de hoofdsponsor Van Mossel Kia, is ook razend enthousiast en deelt de langetermijnvisie van Tom. Hij geeft aan: "Een van de kernwaarden van de Van Mossel Automotive Groep is om onderscheidend te zijn. Wij geloven dat wij door deze samenwerking onze klanten niet alleen onze passie voor auto's kunnen laten zien, maar hen ook kunnen meenemen in een wereld die minstens zoveel passie en drive kent."

Foto: Onthulling Kia

Over het toernooi
Het Dutch Open, waar de nummer één van de wereld Novak Djokovic in 2006 toernooiwinnaar was, vindt aankomende zomer van 15 t/m 21 juli plaats bij tennisclub ALTA. Ook nationale helden, zoals Raemon Sluiter en Martin Verkerk hebben in het verleden deelgenomen. Bij de herstart van dit graveltoernooi beloven weer vele mooie namen op de spelerslijst te komen staan. Het toernooi wordt georganiseerd door de Stichting TopSport Amersfoort in samenwerking met Gemeente Amersfoort, de KNLTB, tennisclub ALTA, Schoonderbeek bouw- en aannemingsbedrijf en Van Mossel Kia.

Nieuw exclusief topmodel Suzuki Swift: de Swift Sport Katana

Foto: SYTSE DIJKSTRA

Een legendarische naam keert terug. Dit keer niet alleen als sportieve motorfiets, maar ook als topuitvoering van de Suzuki Swift Sport: de Swift Sport Katana. Exclusiviteit is gegarandeerd, want in totaal worden er slechts dertig exemplaren van geproduceerd, speciaal voor de Nederlandse markt.

Katana is de naam van een zwaard dat Japanse Samoerai-strijders gebruikten, een vlijmscherp wapen dat met de hand werd gesmeed. Tevens is het de naam van een legendarische Suzuki motorfiets die in 1981 werd geïntroduceerd: de Suzuki Katana. Dit jaar keert de Suzuki Katana terug in het gamma van Suzuki Motoren. Voor het eerst wordt de naam ook gebruikt bij Suzuki Auto's, voor het nieuwe topmodel van de Swift Sport: de Swift Sport Katana.

Topmodel
Scherp sturen en enorm veel rijplezier, daar draait het om bij de Suzuki Swift Sport Katana. Elke Katana krijgt een sportonderstel dat compleet naar wens in te stellen is. Standaard staat de auto enkele centimeters dichter bij het asfalt, waarmee het zwaartepunt verder wordt verlaagd. Om de wegligging nog verder te verscherpen, is ook een veerpootbrug gemonteerd.

De toegevoegde sportiviteit wordt duidelijk benadrukt door het uitlaatgeluid. Elke Swift Sport Katana krijgt standaard een speciale sportuitlaat. Het interieur met lederen bekleding en een dikker sportstuurwiel maakt het geheel af. De Swift Sport Katana beschikt verder, net als elke Swift Sport, onder meer over adaptieve cruise control, automatisch geregelde airconditioning, navigatie, Apple Carplay & Android Auto, superlichte 17 inch lichtmetalen wielen en sportstoelen. Optioneel zijn speciaal geselecteerde lichtgewicht 18 inch OZ lichtmetalen velgen met Michelin Pilot Sport 4 banden leverbaar.

Genummerd
Net als de sportieve motorfiets wordt ook de Suzuki Swift Sport Katana enkel geleverd in de kleuren zilvergrijs en zwart metallic. De auto is altijd voorzien van een contrasterende striping en grille. In totaal worden er dertig auto's geproduceerd, waarvan vijftien exemplaren in het Premium Silver Metallic en vijftien exemplaren in het Super Black Pearl. Elk exemplaar wordt genummerd en die nummering komt op meerdere plekken terug. Zo staat het nummer boven de achterste raamstijl en is het ook geborduurd in de bekleding van de voorstoelen.

Direct te bestellen
De Suzuki Swift Sport Katana is per direct en exclusief online te bestellen via Suzuki.nl voor 28.999 euro, inclusief afleveringskosten. Of Private Lease vanaf € 479,- per maand, een vast bedrag waarin álles behalve brandstof is inbegrepen. Dit is op basis van een leaseperiode van 48 maanden, met 10.000 kilometer per jaar. De eerste exemplaren worden in mei 2019 geleverd

19 / 20